петък, 17 март 2017 г.

Ролята на витамин D за предпазване от Алцхаймер и деменция


Има няколко рискови фактори за развитието на болестта на Алцхаймер и васкуларна(съдова) деменция.

Въз основа на увеличаващия се брой проучвания за свързване на тези рискови фактори с недостиг на витамин D,  д-р Уйлям Б. Грант (от SUNARC) препоръчва по-задълбочено изследване на възможните преки или косвени връзки между витамин D и деменция (Journal of Alzheimer's Disease, май 2009).

Ниските серумни нива на витамин D са свързани с повишен риск за сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, депресия, зъбен кариес, остеопороза, както и пародонтоза. Всички те се считат за рискови фактори за деменция или предхождащи появата й.

Редица проучвания от 2008 г. показават, че при хора с по-високи нива на серумния витамин D, значително намаляват риска от заболяване или смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Няколко изследвания са намерили връзка между загубата на зъби с нарушения в конгнитивните функции на паметта, вследствие на дегенерация на невроните и болестта на Алхцхаймер  и съдовата деменция. Има двe основни причини хората да губят зъби: зъбен кариес и пародонтални заболявания. И двете състояния са свързани с ниски нива на витамин D.

Налице са и лабораторни данни за ролята на витамин D за нервната защита и намаляване на възпалението, както и достатъчно биологични доказателства, които определят важната роля на витамин D в развитието на мозъка и неговата функция.

Възрастните хора като цяло имат дефицит на витамин D. А тъй като витамин D има толкова много ползи за здравето, хората на възраст над 60 години трябва да изследват Витамин 25-OH Vitamin D  в серум  и Витамин D3, 1, 25-OH Vitamin D3 в замразен серум. При нива до 40 нг/мл е желателно допълването му с 1000-2000 IU/ден с витамин D3. Също така трябва да се прекарва повече време на слънце по възможност през всички сезони.

Към днешна дата, доказателствата включват лабораторни проучвания, подкрепящи полезната роля на витамин D за намаляване риска от заболявания, свързани с деменция, като съдови и метаболитни заболявания, както и разбиране на ролята на витамин D при намаляване риска от заболявания, които водят до деменция.
                             
Автор: Desy Desi

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Ако статията Ви е харесала, споделете я с приятелите си! За да не пропуснете нито една нова статия, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл!


А тук имаме още няколко интересни статии за вас: 

Няма коментари:

Публикуване на коментар