сряда, 27 септември 2017 г.

Тиреоидит на Хашимото и как да го контолираме


Не се оставяйте на болестта да контролира живота ви!

Мишел Хувър
Дигитален консултант,
блогър,лечебно хранене AIP
Автоимунните заболявания се разрастват като епидемия в нашето общество. Една трета от риска да развием автоимунно заболяване се дължи на генетично предразположение.  Останалите две трети обаче, се дължат на околната среда, начина ни на хранене и начина на живот, който включва прекалено много стрес.

Проблемите на Мишел започнаха на 2-годишна възраст с пропускливи черва, което се изразяваше със случайни хранителни алергии, ушни инфекции, храносмилателни проблеми, дисбаланс на кръвната захар. А когато стана на 17 вече беше диагностицирана със заболяване на щитовидната жлеза Хашимото.  На тази толкова крехка възраст Мишел осъзна, че това е повратна точна в живота й. Заредиха се сърдечни смущения, припадъци, резки покачвания и спадове в теглото, панически атаки, очебийни промени във външния й вид. Натрупа куп отсъствия в гимназията, загуби много приятели и се превърна в човек, който самата тя не можеше да разпознае. Прекарваше много време в леглото с болки, умора и различни неразположения.

«Макар, че нямах избор относно случващото се, имах избор да променя живота си към по-добро или към  по-лошо. Няколко дни се колебаех между двете, но в крайна сметка реших да бъда благодарна за моето Хашимото и да направя най-доброто за здравето си.»

Мишел не определяше себе си като слънчева и позитивна. Първоначално тя плачеше и многократно си задаваше справедливия  въпрос «защо на мен». Но в един момент тя направи своя съзнателен и задължителен избор да се насочи към позитивизъм. Защото осъзна, че колкото по-негативна и напрегната беше, толкова повече състоянието й се влошаваше. И обратно, позитивната нагласа подобряваше като цяло състоянието й.

Това не означава, че беше лесно. Всеки човек реагира на дадено заболяване по различен начин и затова го преживява различно.

Диагнозата Хашимото направи Мишел по-съпричастна към хората, които се борят с различни болестни състояния. Преди това тя се чувстваше неловко, когато някой близък или познат споделяше за болестта си, не знаеше какво да каже и как да постъпи. От позицията на болна тя осъзна, колко е хубаво да имаш едно добро рамо, на което да поплачеш. Затова тя често подлагаше своето на някой друг болен, който се нуждаеше от утеха.

Хашимото вдъхнови Мишел да живее здравословно.  Тя се чувстваше като разтърсена от дълбок сън и взе здравето си насериозно. Спря да се храни с боклуци, спря с изтощителните упражнения във фитнеса, измъкна се от нездравословните връзки.

«Когато става въпрос за постигане на по-добро здраве, всички искаме да се излекуваме бързо. Все пак винаги има лош ден, винаги има торта на някое парти, винаги има лош трафик по пътя към фитнес залата и ние се спъваме. Ние се препъваме в нашето здравословно и лечебно пътуване и често се мразим за това. Знам го от личен опит, направих го няколко пъти през последното десетилетие.»

Когато се препъваше Мишел осъзнаваше, че това не е краят. Нужно е желание, решителност, действие и време, понякога по-дълго, понякога по-кратко, но важното е да приведеш нещата отново в равновесие.

„Преминах през фазата на гледане на документални филми за здравето, четене на книги за здравето, сърфиране в интернет за моето заболяване. Всичко, което купих, което направих, което погълнах беше свързано със стремежа ми към по-добро здраве. Това може да бъде обсебващо и изтощително. Въпреки, че е важно да се научите как да бъдете застъпник на собственото си здраве, не се оставяйте да контролира живота ви. Затова е много важно да намерите хобита и развлечения, които нямат нищо общо със здравето. Това може да бъде изкуство, спорт, музика, писане и куп други неща.” – споделя Мишел.


Палео-автоимунния протокол или съкратено AIP е мощна стратегия, която използва диета и начин на живот, за да регулира имунната система и да сложи край на тези атаки и да даде възможност на тялото да се самолекува. 

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК
Ако страдате от Хашимото и искате да научите повече за AIP, да намерите съмишленици и подкрепа, може да се регистрирате във ФЕЙСБУК групата Автоимунен Тиреоидит на Хашимото.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар