сряда, 7 февруари 2018 г.

Седем грешки, които допускаме започвайки противовъзпалителна диета (1)



Едно нещо, което наранява сърцето ми е, че хората с добри намерения се лутат насам-натам, докато се опитват да се излекуват. Те са ентусиазирани и готови за действие, но по невнимание (или не толкова) вземат няколко грешни завоя. С искреното намерение да помогна, ще споделя с вас най-големите грешки, които хората правят, опитвайки се да следват противовъзпалителна диета.

Възможно е да познаете себе си в някоя от тези стъпки. Бих искала да осъзнаете, че където и да се намирате в момента, можете да започнете отначало.

Първа грешка: Непоносимостта към някои храни не се взема на сериозно!

Повечето ми пациенти имат някакъв вид хронично възпалително състояние, като: автоимунно заболяване, нарушена функция на щитовидната жлеза, надбъбречна дисфункция, храносмилателни проблеми, конгнитивни и депресивни състояния. А идентифицирането и премахването на чувствителността към някои храни може да играе ключова роля в тяхното излекуване.

Голяма част от хората ми казват, че са премахнали или са се опитали да премахнат поне глутена или кравето мляко, или и двете. Въпреки това, аз мисля, че 90% от тях продължават да ядат храната понякога, но наричат себе си „чисти от глутен” или „аз не ям много млечни продукти”.  Не са редки случаите когато чувам „аз се храня 100% без глутен”, а после разбирам, че приблизително на всеки три дни в храната им попада парченце тесто. Не отричам, че „това парче” може да изглежда доброкачествено. И не искам да си мислите, че ви съдя много строго. Просто искам да ви помогна да разберете, че дори и най-малките количества от проблемна храна, непрекъснато ще поддържа огъня на възпалението. Ще го кажа съвсем ясно: ако този образец на „малко от това и малко от онова” се повтаря  редовно, никога няма да видите симптомите ви да изчезват напълно.
Съответните храни трябва да бъдат отстранени за минимум две до 6 седмици, за да установите как реагира организма ви.

Втора грешка: Фокусиране единствено върху непоносимостта  към храната!

В другия край на спектъра виждам хора, които премахват проблемната храна, без да се опитват да балансират диетата си. Това се наблюдава особено при глутена. Елиминирането на глутена играе голяма роля за много хора, но само по себе си не е панацея за добро здраве.
Например, ако човек се е съсредоточил само към премахването на глутена, може да претърси всичко, за да намери някоя преработена  бисквитка, кифличка, пакет чипс, замразена пица без глутен.

От къде знам, че това се случва? Виждам го при пациентите си, и не само. Ще ви призная, че и аз самата започнах по този хлъзгав път. Знам, че някои хора (в това число и аз) стигат до отчаяние, опитвайки се да потушат възпалението, като заменят определени храни с други, които не са никак идеални за целта. Честно казано, аз съм категорично против. Преработени безглутенови храни могат да се използват само за кратко време от хора, чийто начин на живот не позволява купуването и използването на цели непреработени храни. Особено ако настоящите им хранителни навици ще бъдат променени драстично чрез това.

Бях диагностицирана с ревматоиден артрит когато дъщеря ми беше едва на шест седмици. Справянето с нова инвалидизираща автоимунна болест и бебето не ми оставяха много време за разглеждане на готварски книги и нови начини за приготвяне на вкусни здравословни ястия. Но чрез лабораторни тестове и елиминиране на храни установих, че имам силна чувствителност към глутен и казеин и трябваше да направя нещо по въпроса. Докато полагах усилия да ям предимно органични и без ГМО храни, не ми пукаше, че тази храна без глутен и казеин идваше от кутия, пластмасова торбичка или фризера. Защото не само, че бях новак за този начин на хранене, но бях много гладна и се чувствах толкова уморена.

И така, след бързите корекции за елиминиране на проблемните храни, за да видите дългосрочни резултати, трябва да се заемете с балансиране на останалата част от диетата ви, а именно:

Намалете приема на захар, което означава по-малко преработени въглехидрати. Направете зеленчуците основната част от вашата храна. Наслаждавайте се на органични протеини в малки количества. Консумирайте добри противовъзпалителни мазнини, като риба, зехтин, авокадо, маслини, масло от тревопасни животни, гхи. Ограничете съответно преработените мазнини, като соево, рапично, маргарин, фъстъчено, които предизвикват възпаление.

Това трябва да са дългосрочни и трайни промени, които ще ви осигурят правилно функциониране на клетките ви.

Трета грешка: Страх от мазнини и калории!

Виждам, че много хора все още са подвластни на старите правила, като контролират количеството мазнини и калории. Някои се страхуват от сърдечно-съдови заболявания, въпреки че новите изследвания разсеяха мита, че мазнините са виновни за това. Повечето обаче се страхуват от увеличаване на теглото, вярвайки все още, че намаляването на калориите са синоним на поддържане на здравословно тегло.

Трябва да се отървете от това ограничаващо мислене. Мазнините регулират кръвната захар, увеличават засищането и подпомагат имунната функция. А самият ни мозък е съставен от 60% мазнини.

Доброто здраве не е абсолютна величина, както точния брой приети и изразходвани калории. Различните хранителни вещества и начина ни на живот  управляват дейността на хормоните и физиологичните процеси в телата ни, които определят работата на метаболизма ни, трупането на мазнини и изгарянето на въглехидрати.

Това са добри новини. Това означава да сложим край на сухите пилешки гърди и задушени зеленчуци всяка вечер. Можете да се насладите на органично пилешко бутче с кожата, яйчен жълтък, гуакамоле. И познайте, зеленчуците са наистина вкусни и засищащи, ако ги приготвяте с добри мазнини. Да не говорим, че мастноразтворимите витамини А, D, Е и К, които се намират в зеленчуци и други хранителни съставки, се абсорбират само когато ги ядете с мазнини…
Продължава…

Автор: Shelly Malone

Първоначалната ни идея беше да публикуваме цялата статия наведнъж като я съкратим малко. Но тъй като почти всичко се оказа важно, а ние не искаме да ви отегчаваме, затова решихме да прекъснем тук и да ви дадем продължението в следващия пост.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си!


А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас: 


Хронично възпаление
и хранене
Ревматоиден артрит,
има по-добър начин
Миома на матката и
най-щадящата терапия






Няма коментари:

Публикуване на коментар