вторник, 22 август 2017 г.

Спрете да използвате лекарства, за да лекувате хранителен проблем


Dr. Sarah Hallberg
Имам най-хубавата работа на света. Аз съм лекар по затлъстяването. Имам честта да работя с хора, подложени на предразсъдъка  да си дебел. Тези хора са страдали много, преди да дойдат при мен. Срам, вина, укори и чиста дискриминация. Отношението на повечето хора, включително и на медиците, е че тези хора сами са виновни за положението си. Ако можеха да се контролират, те нямаше да са с наднормено тегло! А те нямат мотивация за промяна. Нека ви кажа: нещата не стоят така! Вината, ако трябва да търсим такава, се дължи на съветите, които ние им даваме като лекари! Време е да променим това.

Затлъстяването е болест, а не слабохарактерност. Това е хормонална болест и засяга много хормони. Един от основните се нарича инсулин. Повечето затлъстели хора са резистентни на този хормон. Инсулиновата резистентност е състояние преди развитието на диабет тип 2. Работата на инсулина е да закара глюкозата или кръвната захар в клетките, където тя е необходима.

Когато някой има инсулинова резистентност, тялото му реагира като произвежда още инсулин. Нивата на инсулина непрекъснато се покачват. Това може да продължава известно време, но не до безкрайност. Дори тези завишени нива на инсулин не са достатъчни да запазят нормалната кръвна захар. Тя също започва да се покачва. Това състояние вече се нарича диабет.

Сигурно няма да се учудите, че повечето ми пациенти са или с инсулинова резистенстност или с диабет. Половината от населението на Америка днес имат диабет или пред-диабетно състояние. Но това не са само хората, имащи проблеми с инсулина.

Доказано е, че 16-25% от възрастните с нормално тегло също имат инсулинова резистентност. Проблемът с инсулиновата резистентност всъщност е, че ако тя се повиши, сме в голям риск да развием диабет тип 2. Но също така инсулинът ни кара да сме гладни и храната, която изяждаме по-скоро складираме като мазнини. Инсулинът е нашият хормон за складиране на мазнини. Започваме да разбираме, че това е проблемът при болести като затлъстяване и диабет.

Всичко, което ядем е въглехидрати, протеини или мазнини. Те имат много различен ефект върху глюкозата и инсулина. Когато ядем въглехидрати захарта и инсулинът ни се повишават рязко. При протеините положението е доста по-добро. Но какво става когато ядем мазнини? Нищо, просто права линия. Това се оказва много важно…

В основата си диабета е въглехидратна токсичност. Не можем да вкараме кръвната захар в клетките и това предизвиква краткосрочен проблем, но дългосрочните последствия са още по-големи. Инсулиновата резистентност означава непоносимост към въглехидрати. Тогава защо изобщо продължаваме (като лекари) да препоръчваме на хората да ги ядат?

Американската асоциация по диабет казва изрично, че няма убедителни доказателства, за да се препоръчва определен лимит на въглехидратите. Но това само потвърждава известното: приемът на въглехидрати е единствения и най-важен фактор за нивото на кръвната захар и от там нуждата от лекарства.

Асоциацията обаче казва: „Вижте, ако приемате някакви лекарства за диабет, всъщност трябва да ядете въглехидрати. Иначе ще ви падне кръвната захар.”

Да видим омагьосания кръг на този конкретен съвет. Яжте въглехидрати, за да се налага да пиете лекарства. После пак яжте въглехидрати, за да избегнете страничните ефекти. И постоянно се въртим в този кръг. Още повече, че никъде във 88-те насоки не присъства целта да се обърне хода на диабет тип 2. Това трябва да се промени, защото диабет тип 2 може да бъде спрян в много, ако не и в повечето случаи, особено ако се започне от рано. Не само, че трябва да кажем това на хората, но трябва да започнем да им даваме практични съвети, за да могат да го направят.

В моята клиника учим хората да ядат минимум въглехидрати, а не да са преобладаващи в храната им. Как се получава това? Когато пациентите ни намаляват въглехидратите, глюкозата им пада и нямат нужда от толкова инсулин. Нивото на инсулина пада и то бързо. Това е важно, защото едно изследване на Системата за проучване на здравните прегледи, позната като NHANES, показва, че единственият най-голям рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания е инсулиновата резистентност. Тя е отговорна за впечатляващите 42% от сърдечните удари. Нисковъглехидратното хранене действа толкова бързо, че можем да свалим стотици единици инсулин на пациент за дни или седмици.

Като лекар, много се радвам, когато мога да кажа на пациент, че вече няма диабет и официално го изключваме от списъка с проблемите.
Какво хранене препоръчваме на нашите болни? Първо ще кажа, че ниско-въглехидратно не означава никакви въглехидрати и не означава високо-протеинно хранене. Тези чести критики са отчайващи, защото не са верни. Добре, ако махнем въглехидратите, с какво ще ги заменим? Имаме само три макронутриента. Ако свалим единия, трябва да качим друг. Моите пациенти ядат мазнини и то много. Мазнината е единственият макронутриент, която държи нивата на захарта и инсулина ниски. Затова е толкова важна.

Моите правила:

Ако на една опаковка пише „без мазнини”, не купувайте тази храна. Ако са извадили мазнината, това означава, че са я заменили с възглехидрати. Най-важното правило е ниско-въглехидратното хранене. Яжте истинска храна. Истинската храна не е в кутии. Няма нужда да пише, че е „естествена”. Това трябва да се вижда от пръв поглед. Не яжте нищо, което не харесвате. Яжте, когато сте гладни, независимо колко е часът.

И така, решението за диабет в моята клиника е изключително ясно:
Спрете да използвате лекарства, за да лекувате хранителен режим. Когато става въпрос за болест, чиято причина са възглехидратите, махнете ги или поне ги намалете и си спомнете това, което е казал Хипократ: „Нека храната ви бъде лекарство, а лекарството – вашата храна!”

Дошло е времето отново да се върнем към тази идея…

Dr. Sarah Hallberg е Медицински директор на Virta Health, онлайн специализирана медицинска клиника. Virta Health си е поставила за цел да лекува най-сложните хронични заболявания, като комбинира напреднала биохимия, клиничен опит, наука за данните и цифрови инструменти.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си!
А тук сме приготвили още някои интересни статии за Вас:




Няма коментари:

Публикуване на коментар