вторник, 18 април 2017 г.

Защо винаги обвиняваме гените


От самото настъпване на Ерата на Генетиката, ние сме програмирани да вярваме, че сме подвластни на силата на своите гени. Светът е пълен с хора, които живеят в постоянен страх, че един ден съвсем неочаквано техните гени ще се задействат. Помислете за масата от хора, които смятат, че са бомби с часовников механизъм; те очакват ракът да нахлуе в живота им, както се е случило с майката, брата, сестрата, лелята или чичо им.

Милиони други отдават разклатеното си здраве не на комбинация от психически, физически, емоционални и духовни причини, а просто на незадоволителната работа на биохимичните механизми в тялото им. Непокорни ли са децата ви? Все по-често първата реакция е такива деца да се лекуват с лекарства, за да се коригира „химичният им баланс", вместо да се потърси отговор на това, какво всъщност се случва с телата, умовете и душите им.

Разбира се, няма две мнения по въпроса: някои болести като болестта на Хънтингтън и таласемията се дължат изцяло на дефектни гени, но генетичните заболявания засягат по-малко от два процента от населението на Земята; огромната част от хората се раждат с гени, които би трябвало да им дадат възможност да живеят щастливо и да бъдат здрави. 

Болестите, които са бич за съвременния човек - диабетът, сърдечните заболявания и ракът, - правят късо съединение във връзката между човека и неговото здраве и щастие. Тези заболявания обаче се появяват не вследствие на един-единствен ген, а на сложни взаимодействия между множество гени и външни фактори.
Ами всички онези заглавия, тръбящи за откриването на ген, отговорен за всичко - от депресията до шизофренията? Ако прочетете внимателно тези статии, ще видите, че зад спиращото дъха заглавие стои една отрезвяваща истина. Учените са свързвали много гени с много болести и характерни белези, по- рядко са установявали, че един ген, е отговорен за някоя отличителна черта или болест.

Объркването настъпва, когато медиите нееднократно изопачават значението на две думи: корелация и причина. Едно е даден ген да се свързва с някоя болест, но съвсем друго да се твърди, че той е причината за нея, което предполага целенасочено и контролирано действие. 

Ако ви покажа ключовете си и заявя, че един от тях „управлява" колата ми, отначало може би ще си помислите, че в думите ми има смисъл, защото знаете, че трябва ключ, за да се запали двигателя. Но ключът „управлява" ли в действителност колата? Ако беше така, нямаше да го оставяте сам в нея, защото, докато не внимавате, би могъл да я вземе назаем за няколко кръгчета. В интерес на истината, ключът има „косвена връзка" с контрола на колата; не той, а човекът, който го завърта, на практика контролира автомобила. 

Определени гени са свързани непряко с поведението и характеристиките на организма. Само че тези гени не са активни, докато нещо не ги активира.Кое активира гените? Отговорът беше елегантно поднесен в една статия от 1990 г., озаглавена „Метафорите и ролята на гените и развитието" от Frederik Nijhout. Той излага доказателства, според които тезата, че гените контролират биологията, е повтаряна толкова дълго и често, че учените са забравили, че това е само хипотеза, а не неоспорим факт. В действителност тази идея е просто едно подозрение, което никога не е било доказвано, всъщност то е поставено под съмнение от най-новите научни изследвания. Генетичният контрол, твърди Frederik Nijhout, се е превърнал в метафора за обществото ни. Иска ни се да вярваме, че генните инженери са новите медицински вълшебници, които могат да лекуват болести и в същото време да създадат още Айнщайновци и Моцартовци.

Само че метафората не отговаря на научната истина. Nijhout обобщава: „Когато е необходим даден генетичен продукт, проявлението на въпросния ген се активира от сигнал от заобикалящата го среда, а не от свойство на самия ген." С други думи, що се отнася до генетичния контрол, „дължи се на околната среда, глупако"…

Автор: проф. Брус Липтън, биолог


Благодарим Ви, че бяхте с нас! За да не пропуснете нито една от новите ни статии, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл! Споделете статията с приятелите си! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар