неделя, 2 октомври 2016 г.

Акебия - аромат на ванилия и шоколад


Акебията е плодът на растението akebia quinata или известно като шоколадова лоза. Тя е пищно увивно растение, което достига до височина 10 м и пълна зрялост на петата година. Цветовете й имат изразен ванилов аромат, който се усеща особено през нощта. За нейни родини се смятат Китай и Япония, където най-напред расте в диво състояние, а после започва и да се култивира. По-късно е пренесена на много места по света, тъй като расте и при минусови температури. Тя се среща и у нас. 


За съжаление, на много места тя е позната само като красиво декоративно растение и малцина са тези, които знаят, че този екзотичен плод се яде. Той може да се консумира като плод и като зеленчук. Вътрешността му, където се намират и малките черни семчици, е желеобразна и сладникава, с лек привкус на круша и се яде като плод. Месестата му част е леко горчива и се готви като зеленчук като предимно се пържи. Може да бъде маринована с различни подправки или напълнена с други продукти и сготвена. Плодът е богат на протеини и витамин С.

 

Цялото растение е терапевтично. Листата му, които имат слаб аромат на шоколад, от където идва и името на растението, се приготвя отвара, чието действие е подобно на чая. Семената му влизат в състава на различни противоракови медикаменти от народната медицина. От тях също се извлича и масло, което се използва за направата на сапун. Стеблата му са отлично диуретично средство и се използват при заболявания на пикочните пътища.  Младите и нежни филизи се употребяват в салати или се консервират. От корените му се приготвят чайове за висока температура. Самото растение, от корените до плода оказва   противовъзпалителен и успокояващ ефект върху целия огранизъм.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар