четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Яжте бяло грозде!


Днешната ни статия е продължение от поредицата „Яжте бели храни”. 

Ако ни запитат: „Кое грозде е по-полезно, бялото или червеното?” Без съмнение бихме отговорили, дори без да се замисляме: „Червеното! Защото всеки плод или зеленчук с тъмен лилаво-черен цвят на кожата съдържа от онези невероятни вещества (антоцианини), които се борят със свободните радикали и ни предпазват или лекуват от рак.”

Добре. И все пак, с какво ни дарява бялото грозде?

Червените сортове грозде са богати на антоцианини, докато белите съдържат повече катехини.

Дъбилните вещества (танини и катехини) са биохимични вещества. Срещат се във всички растения. Те взимат участие в обмяната на веществата и в процеса на отделянето на вътрешноклетъчната енергия. Освен това се явяват като защитни вещества, като действат смъртоносно на много гъби и бактерии, атакуващи растенията.

Дъбилните вещества се делят на две групи:

Танини – вещества, които могат да се хидролизират (могат да си взаимодействат с водата, което води до образуването на различни съединения – киселини, основи и др.) и

Катехини – тези, които не могат да се хидролизират

Вкусът на дъбилните вещества е стипчив. В медицината се използват като запичащо средство, при стомашни и чревни заболявания, кръвоспиращо средство и като противоотрова при отравяне на организма с тежки метали.

Танините спомагат за по-бързото и активно усвояване на храната, особено на месото. А катехините спират окислителното увреждане на клетките.

Към казаното до тук, нека прибавим и останалите ползи, които притежават всички сортове грозде, независимо от цвета им. Гроздето съдържа много калций, магнезий, натрий, желязо, алуминий, манган, сяра, фосфор, мед, йод, бром, цинк и силиций и е богато на витамините С, В1, В2 и Д.

Гроздето е добро за сърцето, за бъбреците, за черния дроб,  за храносмилането, за здрава нервна система, за добра памет, за добро зрение, за силна имунна система.



Яжте бяло грозде! Яжте червено грозде! Яжте черно грозде! Гроздето е „царят на плодовете”! Сега му е сезона! Насладете му се! Останете здрави!





Ако сте намерили статията ни за полезна, споделете я с приятелите си! Благодарим ви, че бяхте с нас!

Прочетете още:


Бял пипер и картофи
Бяла черница и макадамия
Да започнем деня с банани

Няма коментари:

Публикуване на коментар