четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Киви за добро настроение и силен имунитет


Родината на този екзотичен плод е Китай, но днес се отглежда в много страни по света. В Китай съществува предимно в диво състояние, а културните му сортове са създадени в Нова Зеландия. Дивите сортове са с големината на орех и вкус на зрели къпини и са наречени от европейците китайско цариградско грозде.

Кивито има приятен сладко-кисел вкус, а ежедневната му употреба, придружена с балансирано хранене, може да има големи ползи за нашето здраве.

Кивито може да бъде зелено или жълто (с по-слаб или по-силно изразен жълт цвят). Витамините и минералите са с еднакво съдържание, а разликата е в ензимите, които са в значително по-малко количество в жълтото киви. Точно поради тази причина, в различните видове мюсли се добавя жълто киви, а не зелено, за да се избегне пресичането на млякото. Жълтото киви е с по-сладък и ароматен вкус, но по-малко издържливо и се разваля по-бързо.

В 100 грама плод се съдържат 45 калории,  1 г белтъчини, 11 г въглехидрати и 2,6 г фибри. Плодовете съдържат 80 % вода, 12 % захари, 1 % киселини, 1,6 % протеини, 300 мг витамин С, В1, А, фолиева киселина,  ензимът актинидин, калий, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

Кивито повишава защитните сили на организма при простудни заболявания и инфекции. Предпазва от астма и проблеми на дихателната система. Защитава сърцето. Подобрява храносмилането и дейността на червата. Добър диуретик. Предпазва очите. Регулира кръвното налягане. Ускорява заздравяването на раните. Подобрява потентността. Помага за правилното кръвосабдяване на плода при бременност. Мощен антиоксидант. Подобрява метаболитните процеси. Намалява депресията и подобрява настроението.

Редовното ядене на две кивита,  1 час преди лягане,  действат приспивателно и подобряват качеството на съня.

Изяждането само на 1 плод на ден покрива дневните ни нужди от витамин С.

Малките черни семенца на кивито съдържат  омега 3 и омега 6 мастни киселини, затова този плод е в състояние да измести напълно аспирина и да защитава сърцето по-добре от него.
Кивито подпомага по-лесното усвояване на месните храни, затова често се съчетава с тях сурово или сготвено.

Яжте киви за здраве! Яжте киви за добро настроение! Яжте го в компания с любимите си хора! 

Също така, ако ви е харесала статията ни, споделете я с тях! 

Благодарим ви, че бяхте с нас!


Няма коментари:

Публикуване на коментар