Ако сте опитвали червено зеле през пролетта и сте го намерили за сухо, твърдо, лютиво и безвкусно, то сега е време да го опитате отново и не е изключено да се пристрастите към него. Всъщност, истинското червено зеле, в подходящия му сезон е невероятно крехко и сладко и няма как да не го обикнете.
Антоцианинът, който се съдържа в големи количества в него, подобрява еластичността и пропускливостта на капилярите. А фитонцидите препятстват развитието на туберкулозната бактерия.
Червеното зеле се справя успешно със заболявания на
дихателните пътища, особено остри и хронични бронхити. Понижава кръвното
налягане и служи за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.
Има свойството да препятства вредното въздействие на
радиацията върху човешкия организъм и е превъзходна храна за страдащите от
левкемия.
Червеното зеле съдържа аминокиселини, които
благоприятстват правилното функиониране на щитовидната жлеза. Редките и
незаменими витамини К и U помагат за по-бързото зарастване на язвите на
дванадесетопръстника и стомаха.
Няма друг зеленчук, който да може да се похвали с
такова голямо количество селен. Селенът участва активно в обменните процеси,
борейки се с патогените, снабдява клетките с кислород и помага за изхвърлянето
на тежките метали и токсини от организма. Подобрява функцията на щитовидната
жлеза. Засилва обмяната на веществата. Нормализира чревната флора и облекчава
запека. Нормализира кръвната захар, успокоява нервната система и подобрява
съня. Премахва възпаленията в устната кухина.
Насладете се на червеното зеле! Сега е неговият сезон!
Придайте цвят на салатата си! Вземете всичко пълноценно от него и то ще ви дари
богато! Ако предпочитате да го ядете варено, имайте предвид, че се сварява
много бързо, само след няколко минутки. Не го оставяйте часове след сваряването
(ще загуби вкуса си), а го консумирайте веднага като гарнитура към основното ви
ястие.
Ако статията ви е харесала, споделете я с тези, които обичате! Благодарим ви, че бяхте с нас!
Няма коментари:
Публикуване на коментар