вторник, 1 ноември 2016 г.

Превъзходното червено зеле




Ако сте опитвали червено зеле през пролетта и сте го намерили за сухо, твърдо, лютиво и безвкусно, то сега е време да го опитате отново и не е изключено да се пристрастите към него. Всъщност, истинското червено зеле, в подходящия му сезон е невероятно крехко и сладко и няма как да не го обикнете.




Антоцианинът, който се съдържа в големи количества в него, подобрява еластичността и пропускливостта на капилярите. А фитонцидите препятстват развитието на туберкулозната бактерия.

Червеното зеле се справя успешно със заболявания на дихателните пътища, особено остри и хронични бронхити. Понижава кръвното налягане и служи за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.
Има свойството да препятства вредното въздействие на радиацията върху човешкия организъм и е превъзходна храна за страдащите от левкемия.

Червеното зеле съдържа аминокиселини, които благоприятстват правилното функиониране на щитовидната жлеза. Редките и незаменими витамини К и U помагат за по-бързото зарастване на язвите на дванадесетопръстника и стомаха.

Няма друг зеленчук, който да може да се похвали с такова голямо количество селен. Селенът участва активно в обменните процеси, борейки се с патогените, снабдява клетките с кислород и помага за изхвърлянето на тежките метали и токсини от организма. Подобрява функцията на щитовидната жлеза. Засилва обмяната на веществата. Нормализира чревната флора и облекчава запека. Нормализира кръвната захар, успокоява нервната система и подобрява съня. Премахва възпаленията в устната кухина.


Насладете се на червеното зеле! Сега е неговият сезон! Придайте цвят на салатата си! Вземете всичко пълноценно от него и то ще ви дари богато! Ако предпочитате да го ядете варено, имайте предвид, че се сварява много бързо, само след няколко минутки. Не го оставяйте часове след сваряването (ще загуби вкуса си), а го консумирайте веднага като гарнитура към основното ви ястие.


Ако статията ви е харесала, споделете я с тези, които обичате! Благодарим ви, че бяхте с нас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар