вторник, 13 декември 2016 г.

Магнезий – най-доброто лекарство за сърцето


Магнезият е абсолютно необходим за правилното функциониране на сърцето. Той е като хранително масло, което смазва и улеснява работата на сърдечния мускул. Дефицитът му в организма води до спазъм на сърцето и то може да спре да бие. Нашият живот ще бъде значително удължен, ако в клетките ни се движи достатъчно магнезий и няма да бъдем покосени от инфаркт.

Още през 1935г. е доказано, че с магнезий могат да се лекуват сърдечни аритмии, предсърдно мъждене, камерна тахикардия и камерни аритмии.

Магнезиевият дефицит е пряко свързан с болестите на сърцето. При пациенти с инфаркт са установени ниски концентрации на магнезий и допълнителният прием на магнезиеви продукти води до значително подобрение на сърдечната дейност. Фатални сърдечни удари са много чести в райони, където водата е с ниско съдържание на магнезий и средният прием на магнезий в храната е често под 200 мг дневно. Тук ще подчертаем, че дневната доза за мъжете е 330 мг, а за жените 280 мг.

Магнезият е от изключителна важност за правилната сърдечна дейност и влияе благоприятно при лечението на сърдечно- съдови заболявания, понижава кръвното налягане, намалява честотата и тежестта на аритмиите и предотвратява усложненията  след байпас.

Липсата на магнезий в храната увеличава рисковете от заболявания на коронарните артерии. Ниските стойности на магнезий в организма водят до повишаване на калциевите нива в артериите, а от там и повишаване на риска от развиване на артеросклероза.

Списъкът на храните, богати на магнезий е дълъг: тъмни зеленолистни зеленчуци, ядки, бобови култури, авокадо, банани, смокини, фурми, кайсии, стафиди, черен шоколад, какао, тиквени и слънчогледови семки, сусам, сусамов тахан, босилек, магданоз, пълнозърнести брашна, риба и много други.

Целта на нашата статия беше да подчертаем ролята на магнезия за правилното функциониране на сърцето, но значимостта му далеч не се изчерпва само с това.  Магнезият играе огромна роля за целия ни организъм и взема участие в повече от 300 метаболитни процеси…

Яжте храни, богати на магнезий, за да имате здраво сърце!
Яжте храни, богати на магнезий, за да имате силна имунна система!
Яжте храни, богати на магнезий, за да поддържате в равновесие хормоните си!

Благодарим ви, че бяхте с нас. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар