петък, 19 януари 2018 г.

Андрогенна алопеция



Точният термин за класическото мъжко оплешивяване е андрогенна алопеция. Косата пада първо в участъците над слепоочията, като линията на прическата се измества нагоре. Главата може да започне да се оголва и на темето, при което се оформя кръгло петно. Андрогенната алопеция засяга 5% от мъжете до двайсетгодишна възраст, а при 70-годишните нараства на 80%.

Силни наследствени фактори определят на каква възраст започва оплешивяването и от какъв вид е то. Повечето мъже наследяват същия тип косопад, какъвто са имали техните бащи.

Класическото мъжко оплешивяване е андрогенно обусловено. При все че окосмяването по тялото се увеличава под въздействието на тестостерона, косата по скалпа намалява. Обикновено кръвните нива на тестостерона при мъже с видоизменяща се прическа са нормални и загубата на коса по всяка вероятност се дължи на разлагането на тестостерона на дихидротестостерон. Процесът е локализиран във фоликулата и по някакъв механизъм причинява излизането й от строя.

Това може частично да е свързано с начина на хранене. Мъжете в Япония и Китай са по-малко предразположени към болести като простатна хипертрофия и рак на простатата, които също са обусловени от нивата на дихидротестостерона. Те страдат no-рядко и от андрогенно оплешивяване. Възможно е спазването на благоприятна за простатата диета да има положителен ефект и върху косопада.

Със сигурност косата сигнализира най-отрано за недостиг на витамини и минерали в организма. За да е здрава косата, трябва редовно да се приемат храни, богати на витамин С, Е, бета-каротин и минерали като манган, цинк и мед.

Подобряването на кръвообращението на скалmа може да стимулира растежа на косата. Нежният масаж с върховете на пръстите, както и разтърсването на косата нагоре-надолу по няколко пъти на ден, има различни степени на успех.

Билкарите препоръчват втриването на крем или унгвент от арника в кожата на скалпа. Аромотерапевтите предлагат ежедневен масаж с триетири капки етерично масло от меча стъпка, лавандула или розмарин, добавени към 60 мл пшеничено или бадемово масло.

Хомеопатите препоръчват съчетаването на масажа с прием на таблетки ликоподиум при андрогенно оплешивяване и побеляване на косата, и калиев карбонат при косопад, дължащ се на суха и лющеща се кожа на скалпа.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си!

А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас: 


Защо мъжете са небрежни
към здравето си?
Рак на панкреаса
и терапия HIFU
Уморих се да бъда
постоянно болна




Няма коментари:

Публикуване на коментар