петък, 9 февруари 2018 г.

Седем грешки, които допускаме започвайки противовъзпалителна диета (2)

Продължение…
Преди да пристъпим към четвъртата грешка, нека да преговорим накратко предишните три:

Първа грешка: Непоносимостта към някои храни не се взема насериозно! Проблемните храни трябва да бъдат отстранени напълно за минимум 2 до 6 седмици, за да се проследи реакцията на организма.

Втора грешка: Фокусиране единствено върху непоносимостта към храната! Намалете приема на захар, което означава по-малко преработени въглехидрати. Направете зеленчуците основната част от вашата храна. Наслаждавайте се на органични протеини в малки количества. Консумирайте добри противовъзпалителни мазнини, като риба, зехтин, авокадо, маслини, масло от тревопасни животни, гхи. Ограничете съответно преработените мазнини, като соево, рапично, маргарин, фъстъчено, които предизвикват възпаление.
Трета грешка: Страх от мазнини и калории! Мазнините регулират кръвната захар, увеличават засищането и подпомагат функцията на имунната система. Доброто здраве не е абсолютна величина, както точния брой приети и изразходвани калории. Различните хранителни вещества и начина ни на живот управляват дейността на хормоните и процесите в организма ни, които определят работата на метаболизма, трупането на мазнини и тяхното изгаряне.
И така вече можем да преминем към:
Четвърта грешка: Не се вземат редовно хранителни добавки! Идеалният вариант е хранителните вещества да се получават от храната. Но дори да се храним с биологични продукти бедните почви не ги зареждат с всички необходими вещества. От друга страна спецификата на храносмилателната система на всеки отделен човек и храносмилателните проблеми могат да затруднят абсорбирането на достатъчно хранителни вещества. Затова добавките са ключов компонент за лечението на всякакъв тип хронично състояние. Те спомагат за облекчаването на храносмилателните симптоми (включително и пропускливи черва), за намаляване на възпалението, балансират хормоните, отстраняват  токсините, запълват  недостига от хранителни вещества – всички тези фактори, които стоят в основата на заболяването.

За жалост, повечето от пациентите ми, които казват, че вземат хранителни добавки смятат, че не им действат. Тъй като действието на хранителните добавки  е с натрупване, е необходимо да се вземат продължително време и редовно, за да се почувства ефекта от тях. Избирането на качествени хранителни добавки, съчетани в правилната комбинация, може да бъде от съществено значение за лечението.

Пета грешка: Честа промяна на режимите

Наблюдавам, че има хора със склонност да се самодиагностицират  и постоянно променят режима си на хранене и добавки. Един месец включват нова добавка основана на интернет проучване, а следващия месец решават, че имат нова чувствителност към дадена храна и решават да станат вегани.
За мен като клиницист това е едно от най-разочароващите неща, но като пациент  го разбирам напълно. Толкова е лесно да се подхлъзнеш. Достатъчно е да чуеш само намек, че дадено нещо може да е погрешно и веднага започваш проучване в интернет, за да се убедиш, че трябва да направиш  повече по този конкретен проблем. Или пък чуваш  от някакъв приятел, който ти разказва за собствения си проблем и как се е справил с него, и веднага решаваш, че това ще работи и в твоя случай.
За съжаление постоянното променяне на режимите не може да ви даде представа кое всъщност работи най-добре за вас. Не забравяйте, че тялото е една сложна система. Понякога един проблем трябва да бъде премахнат напълно, за да може да се премине към друг. Често пъти не виждате резултати, просто защото не сте били в синхрон с първоначалния си план.

Шеста грешка: Не осъзнавате колко важно за лечението е  освобождаването  от хроничния стрес!
Намирането на точния хранителен режим  за вашия проблем може да е от решаващо значение, но ако заедно с това не се научите да управлявате стреса, никога няма да се излекувате напълно.
Поддържането на хроничен стрес създава хормонален дисбаланс, отслабва имунната система, причинява храносмилателни проблеми, увеличава пропускливостта на червата, увеличава теглото и предизвиква системно възпаление.

Седма грешка: Не разполагате с правилния план за действие
Ако не сте достатъчно конкретни в това, което искате да постигнете, то е трудно да се начертае и план за действие. Но за да постигнете целите си без да се претоварвате, планът  ви трябва да се раздели на малки, ясни и постижими стъпки, които ще ви мотивират да започнете и да продължите.

Не превръщайте целите си в твърде амбициозни или неустойчиви действия. Когато си поставяте цели, които не съответстват на вашата готовност или желание за промени, вие със сигурност ще се провалите.
Това не опира до практичност, а до физиология. Мозъкът отделя допамин (хормона на щастието) всеки път, когато постигнете една цел, без значение колко малка е тя. И обратно, всеки провал намалява количеството на допамина, което убива мотивацията ви.

Планирането и работата за една дългосрочна промяна може да не е толкова съблазнителна, както фалшивото обещание, че ако се заставите да пиете ябълков оцет за една седмица, ще се избавите от всичките си проблеми.  Но определено е по-ефективно!

Не саботирайте най-добрите си усилия! Ако установите, че не сте на правилния  път, то най-вероятно се намирате точно до него… просто трябва да направите последната крачка. И това може да ви отведе до щастлив здравословен живот.
Автор:  Shelly Malone

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си!

А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас: 


Шест стъпки за
облекчаване на мигрената
Седем грешки, които
допускаме започвайки
противовъзпалителна диета (1)
Какво казват специалистите
за терапия HIFU


Няма коментари:

Публикуване на коментар