петък, 17 май 2019 г.

Защо биологичните храни са скъпи

Спомняте ли си с носталгия онези години, когато отглеждахме сами зеленчуците си и те имаха невероятен вкус? Ами не само! Дори и да се налагаше да купим от магазина домати, чушки, краставици и зеле в по-големи количества, за да направим консерви, те също бяха вкусни.

Какво е положението сега? Средствата за растителна защита и изкуствените торове промениха вкуса и хранителните качества на земеделските продукти. Но най-страшното е, че пестицидите, които се натрупват в тях, са свързани с много и различни опасности за човешкото здраве, вариращи от краткотрайни проблеми, като главоболие и гадене, до хронични въздействия, като репродуктивни вреди и ендокринни смущения. Пестицидите също са свързани с много видове рак, включително неходжкинов лимфом, рак на мозъка, гърдата, яйчниците, простатата, стомаха, тестисите и черния дроб.

Според едно проучване, проведено в Австралия от Dr. Liza Oates и нейния екип в RMIT University, храненето с органични продукти само за една седмица може да доведе до 90% намаление нивата на пестицидите, открити в урината.

През 2013 г. Конференцията на ООН за търговия и развитие публикува забележителен доклад, озаглавен: „Преглед на търговията и околната среда 2013: Събуди се преди да е твърде късно!“ Заключението на този доклад е, че дребното органично земеделие е единственият начин за трайно хранене на света за бъдещите поколения.

Когато се практикува правилно, биологичното земеделие може да даде култури, които са по-устойчиви на засушавания и наводнения. То може също така да даде възможност за по-разнообразна селскостопанска продукция, което означава, че може да се получи по-малко количество от един вид храна, но ще се получи по-голямо разнообразие и в много случаи повече пълна хранителна стойност на декар. Ако показателят е „повече здраве на един декар“, то дребното органично земеделие често печели в дългосрочен план.

Но досега много правителства и изследователски институции настояват в обратна посока. През миналия век милиарди долари са били изразходвани за проучване и насърчаване на интензивното използване на изкуствени торове и пестициди. Но едва с малка част от тези ресурси изследователите в областта на биологичното земеделие постоянно правят открития и разработват методи, които увеличават добива и създават по-устойчиви хранителни култури.

Можем ли да имаме доверие на органичните продукти?
Всяка страна има своя собствена форма на биологично сертифициране. Съединените щати използват USDA етикет за органични продукти, което показва, че храната или конкретния селскостопански продукт е бил произведен чрез методи, които насърчават циклични (възобновяеми) ресурси, екологичното равновесие и опазване на биологичното разнообразие. Забранено е използването на утайки от отпадъчни води, облъчване, генно инженерство и повечето синтетични пестициди и торове. Европейските продукти, сертифицирани от Ecocert, притежават много сходни изисквания. Докато правилата се спазват строго, етикетите на USDA Organic и Ecocert могат да вдъхнат известно доверие у потребителя.

Защо цените на биологичните продукти са по-скъпи от другите?
Част от отговора е, че органичното сертифициране е скъпо. Разходите и сложният контрол на сертифицирането могат да бъдат особено трудни за по-малките стопанства. В действителност, ако се замислим, сертифицирането се явява като санкция за земеделските производители на биологични продукти, че отглеждат храна по начин, който защитава плодородието на почвата, предпазва работниците и целия жизнен процес от отрови, включително и нас потребителите.
Можете ли да си представите какво би станало, ако ролите се разменят? Ако всички ферми, които използват пестициди и химически торове, трябва да заплатят голяма такса за замърсяването на околната среда и биха били подлагани често на проверки!

А какво би станало ако производителите на биологични продукти имаха по-голямо влияние върху регулаторния процес. Икономиката на биопроизводството би се променила незабавно! Ако имахме по-здравословна хранителна политика, биопродуктите биха стрували по-евтино, отколкото са сега. Но в този момент разочароващата реалност е, че за повечето хора биологичната храна е недостъпна. 

По материали от: FoodRevolutionNetwork

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Здраве и хомеостаза
Какво е
Ендоканабиноидна система
Без скалпел!
Хирургията на 21-ви Век
!



4 коментара:

  1. Οι δημοσιεύσεις και στα Ελληνικα αν γίνεται

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. https://apostoliygeias.blogspot.com/2019/05/blog-post.html
      Αυτό είναι το blog μας στα ελληνικά

      Изтриване
  2. Και άλλο ένα στα ελληνικά: https://hursamedhifugr.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване