вторник, 17 май 2016 г.

Лечебните свойства на киселеца


Киселецът е многогодишно тревисто растение, което е разпространено по целия свят и има широк спектър от приложения. Въпреки че се употребява предимно за храна, той притежава много лечебни качества. Съществуват няколко разновидности на киселеца, които растат в различни региони по света, но макар и с различни характеристики, обикновено ползите му за здравето са едни и същи. Най-често срещаният вид киселец има научното наименование Rumex acetosa.

Различните култури по света от векове са използвали киселец в супи и салати, зеленчуковия ястия и отвари. Листата са основната част от растението, която се използва в кулинарията. Но най-силните антиоксидантни съединения се намират в корените му и затова той е ключов елемент в редица билкови препарати, включително и в известния чай Essiac, който се прилага с успех при лечение на рак.

Нека да видим какво друго е намерено в киселеца, че го прави такова прекрасно допълнение към нашата диета.

Киселецът осигурява значителни количества фибри, притежава малко калории, почти без мазнини и малко количество протеини. Богат на витамин С, А  и В-6, желязо, магнезий, калий и калций, полифеноли, флавоноиди и антоцианини.

Киселецът подобрява храносмилането и облекчава спазмите и подуването, бори се успешно с глистите. В малки количества може да действа затягащо, а в големи количества има слабително действие.

Киселецът е с много високо ниво на калий (1 чаша съдържа 15% от необходимата дневна доза), който е важен минерал за здравето на човека. Калият е средство за поддържане баланса на течностите в тялото.  Понижава кръвното налягане и намалява шансовете за опасно съсирване и прекалено натоварване на сърцето, което може да доведе до коронарна болест на сърцето и други усложнения. Намалява холестерола, защитава сърцето, предпазва от атеросклероза, сърдечни пристъпи и инсулти.

Киселецът съдържа полифеноли, флавоноиди и антоцианини, които функционират като антиоксиданти в човешкото тяло. Това богатство на антиоксиданти означава, че киселецът е много ефективен при търсенето на свободни радикали в организма и неутрализирането им. Антиоксидантите имат широк спектър от реакции върху организма, но превенцията на рака е тяхното най-силно качество.

Витамин А и Бета-каротинът в киселеца поддържат здравето на очите и предотвратяват влошаването на зрението с напредване на възрастта. А значителните нива на желязо повишават броя на червените кръвни телца и предпазват от анемия. Впечатляващо е, че една чаша киселец съдържа 106% от дневната препоръчителна доза, което стимулира имунната система и увеличава броя на белите кръвни телца, които са първата линия на защита срещу патогени и други чужди нашественици в тялото.

Листата на киселеца са чудесно средство за справяне с кожни проблеми. Прясно изцеденият сок може да се прилага директно върху кожата за облекчаване на сърбежа при обриви и възпаления.

Антоцианините, намерени в киселеца, облекчават състоянието на диабетиците.

Киселецът подобрява работата на черния дроб и жлъчката, нормализира киселинността на стомаха и засилва апетита.

Прясно изцеден сок от киселец, разреден с уиски е добро средство за облекчаване на мигрена. Прилага се чрез втриване в челото и слепоочията. За облекчаване на зъбобол и възпаление на устната кухина се използва прясно изцеден сок, разреден с вода. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар