Киселецът е многогодишно тревисто растение, което е
разпространено по целия свят и има широк спектър от приложения. Въпреки че се
употребява предимно за храна, той притежава много лечебни качества. Съществуват
няколко разновидности на киселеца, които растат в различни региони по света, но
макар и с различни характеристики, обикновено ползите му за здравето са едни и
същи. Най-често срещаният вид киселец има научното наименование Rumex acetosa.
Различните култури по света от векове са използвали
киселец в супи и салати, зеленчуковия ястия и отвари. Листата са основната част
от растението, която се използва в кулинарията. Но най-силните антиоксидантни
съединения се намират в корените му и затова той е ключов елемент в редица
билкови препарати, включително и в известния чай Essiac, който се прилага с успех при лечение
на рак.
Нека да видим какво друго е намерено в киселеца, че го
прави такова прекрасно допълнение към нашата диета.
Киселецът осигурява значителни количества фибри,
притежава малко калории, почти без мазнини и малко количество протеини. Богат
на витамин С, А и В-6, желязо, магнезий,
калий и калций, полифеноли, флавоноиди и антоцианини.
Киселецът подобрява храносмилането и облекчава спазмите
и подуването, бори се успешно с глистите. В малки количества може да действа
затягащо, а в големи количества има слабително действие.
Киселецът е с много високо ниво на калий (1 чаша
съдържа 15% от необходимата дневна доза), който е важен минерал за здравето на
човека. Калият е средство за поддържане баланса на течностите в тялото. Понижава кръвното налягане и намалява
шансовете за опасно съсирване и прекалено натоварване на сърцето, което може да
доведе до коронарна болест на сърцето и други усложнения. Намалява холестерола,
защитава сърцето, предпазва от атеросклероза, сърдечни пристъпи и инсулти.
Киселецът съдържа полифеноли, флавоноиди и антоцианини,
които функционират като антиоксиданти в човешкото тяло. Това богатство на
антиоксиданти означава, че киселецът е много ефективен при търсенето на свободни
радикали в организма и неутрализирането им. Антиоксидантите имат широк спектър
от реакции върху организма, но превенцията на рака е тяхното най-силно качество.
Витамин А и Бета-каротинът в киселеца поддържат
здравето на очите и предотвратяват влошаването на зрението с напредване на
възрастта. А значителните нива на желязо повишават броя на червените кръвни
телца и предпазват от анемия. Впечатляващо е, че една чаша киселец съдържа 106%
от дневната препоръчителна доза, което стимулира имунната система и увеличава
броя на белите кръвни телца, които са първата линия на защита срещу патогени и
други чужди нашественици в тялото.
Листата на киселеца са чудесно средство за справяне с
кожни проблеми. Прясно изцеденият сок може да се прилага директно върху кожата
за облекчаване на сърбежа при обриви и възпаления.
Антоцианините, намерени в киселеца, облекчават
състоянието на диабетиците.
Киселецът подобрява работата на черния дроб и жлъчката,
нормализира киселинността на стомаха и засилва апетита.
Прясно изцеден сок от киселец, разреден с уиски е добро
средство за облекчаване на мигрена. Прилага се чрез втриване в челото и
слепоочията. За облекчаване на зъбобол и възпаление на устната кухина се
използва прясно изцеден сок, разреден с вода.
Няма коментари:
Публикуване на коментар