Детоксикацията е един естествен процес в човешкото
тяло, с който се изхвърлят натрупаните в него токсини, приети с храната и от околната
среда. Токсините биват два вида:
Ø Екзотоксини
- вредни вещества от околната среда, въздух, вода, лекарства, тютюнев дим и др.
Ø Ендотоксини
- вредни вещества, образувани в организма ни в процесите на неговото
функциониране.
Един от основните фактори за токсикация на организма са
лошите хранителни навици, екологично нечистите храни, алкохолът, стресът.
Токсините са вредни, защото „отравят” нашия организъм, нарушават имунитета,
обмяната на веществата, хормоналната, сърдечносъдовата функция. Предпоставка са
за развитие на различни заболявания, включително и раковите. Храните са
многокомпонетни хранителни вещества. Те са полезни или вредни в зависимост от
начина им на употреба.
ДЕТОКСИКАЦИЯ ЧРЕЗ ДИЕТА
Детоксикацията и пречистването на организма са основни
етапи за постигане на оптимално здраве. Детоксикацията не е диета, а средство
за подобряване на метаболизма. Това може да се постигне с правилен начин на
хранене и усвояване на хранителните вещества. Важно е да се намалят или
изключат храните, предизвикващи киселинни реакции, натрупването им в кръвта и
тъканите. Намаляването на киселинните реакции може да стане с приема на така
наречените алкални храни, които трябва да превишават киселинните продукти. По
този начин се осигурява най-важното - баланс на алкално-киселинното Ph на организма. Когато храната е богата
на киселини и е с малко алкални вещества, тогава токсичните остатъци надвишават
капацитетните възможности на организма да ги неутрализира. Счита се, че
здравословното хранене в тази насока трябва да включва около 70-80% алкални
храни и 20-30% киселинни храни.
Приемането на така наречените детоксикиращи храни
увеличава процесите на горене и изхвърляне на токсините. Високите нива на
киселинност нарушават работата на ензимите, за които е необходима алкална среда.
За неутрализиране на остатъците на киселинните храни и пречистване на кръвта и
тъканите е важен приемът на храни, съдържащи алкализиращите минерали калций,
натрий, магнезий, желязо, калий.
Киселинни храни са белтъчините и въглахидратите. Те трябва да се изключат от храненето при детоксикацията.
Плодовете и зеленчуците са с основен, алкализиращ характер. Основни източници
са на витамини, соли, минерали, пектинови вещества, целулоза. Те намаляват
гнилостните процеси в червата,
стимулират чревната перисталтика, поддържат алкално-киселинното равновесие в организма и
са силни антиоксиданти. Без тях не може да се постигне пречистване на организма.
Детоксикацията
на организма се извършва основно от черен дроб, бъбреци, бял дроб, кожа.
Черният дроб работи и пречиства непрекъснато - ако той спре да функционира
човек издържа няколко часа. Разбира се, не се стига или по-точно не трябва да
се стига до това. Но трябва де се знаят правилата на човешкия организъм,
изискванията за разумно и правилно хранене,за необходимостта от детоксикацията
в какъвто и вид и продължителност да бъде направена тя. Естественият, лесен,
удобен и зависещ само от нас самите вариант на детоксикация е чрез ХРАНЕНЕТО. Необходимо
е да се ИЗКЛЮЧАТ изцяло храните и напитките, които повишават киселинността на
кръвта и тъканите. Те произвеждат значителни количества киселинни отпадъци
и блокират пречистването на организма.
Приемът на алкализиращи храни намалява храносмилателните
и метаболитните отпадни вещества, което води до ускоряване процесите на детоксикация.
(Продължава…)
Няма коментари:
Публикуване на коментар