Стотици микробни видове живеят в съжителство с хората - по кожата, в устната кухина, стомаха, червата, в пикочно-половите
пътища и т.н. Например в гастроинтестиналния тракт на човека са установени понастоящем повече от 500
бактериални вида, като само в дебелото черво техния брой достига над 1000/g.
Чревната микрофлора представлява 95% от общия клетъчен
брой в човешкото тяло и е отговорна за коректния имунен отговор и защита срещу
микробни патогени. Изчислява се, че бактерийните популации достигат до 100 000
000 000 000 в човешкото тяло – число, превишаващо 10 пъти броя на всички
човешки клетки. Някои от тях са патогенни микроби или
микроорганизми причиняващи болести – стафилококи, клепсиела, протеус и др.
Друга част от микробните видове са наречени условно патогенни, тъй като при нормален
имунитет не увреждат организма, но при намаляване на защитните сили се
превръщат в болестотворни микроби.
Третият вид са добрите бактерии. Най-важното място
за здравето на човека заемат млечнокиселите бактерии и бифидобактериите.
Различните видове бактерии - патогенни и полезни образуват вътрешната микробна
флора на човека. От превеса в полза на полезните бактерии, в тази вътрешна
микробна биоценоза, зависи здравето на човека. Тези приятелски настроени
микроорганизми, обикновено наричани пробиотици,
помагат да се намали количеството на лошите бактерии, което е от неоценима
полза за организма- гостоприемник.
Затова се счита че използването на пробиотични култури
стимулира растежа на предпочитани микроорганизми, измества потенциално вредните
бактерии и подсилва естествените защитни механизми на организма. По този начин
се поддържа необходимия баланс между чревната микрофлора, с което се гарантира
нормалната функция на червата.
Всичко за терапия HIFU |
Българското кисело мляко се приема за първия пробиотик, привлякъл вниманието на лауреата на Нобелова награда проф. Иля Мечников. В края на ХІХ и началото на ХХ век руският учен И. Мечников (1845 – 1916 г.), при пътешествието си в България открива, че българите консумират ежедневно кисело мляко, съдържащо специфична българска бактерия. Тя е изолирана и характеризирана от българския студент д-р Стамен Григоров през 1905 г. като причинителя на подквасването и е наречена Lactobacillus bulgaricus Grigoroff. Според Иля Мечников именно тази бактерия на ферментацията въздейства благотворно върху флората на дебелото черво, като намалява токсичната микробна дейност.
Професор Томатари Митсуока от Япония e първият спечелил
награда в категория Микробиология за изключителния му принос за постигане на
напредък в изследванията на чревната бактериология и разработването на методи за
култивиране на тези култури, което е позволило впоследствие да бъдат открити,
класирани и определени множество млечно-кисели бактерии и чревни анаероби. Научната
работа на проф. Митсуока проправи пътя за прилагането на теорията за значението
на баланса в чревната флора за поддържане на човешкото здраве и за превенция на
болестите, както и за разработване и оценка на функционалните храни.
ИЗТОЧНИК
Благодарим ви, че бяхте с нас! Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си! Можете да прочетете също:
ИЗТОЧНИК
Благодарим ви, че бяхте с нас! Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си! Можете да прочетете също:
Здравето е в главите ни (3) |
Тест за риск от остеопороза |
Как миомите влияят на репродуктивността |
Няма коментари:
Публикуване на коментар