петък, 24 февруари 2017 г.

Галангал - коренът на добрата памет


Една от десетте главни причини за смърт в Америка e болестта на Алцхаймер. Тя не може да бъде предотвратена, излекувана или забавена. Или поне така казват западните лекари.

Но… я се опитайте да кажете това нещо на хората в Бали!

Болестта на Алцхаймер е изключително рядко срещана в Бали и страдащите от това заболяване там са предимно чужденци.

Една от причините балийците да имат добра памет до старини е растението Галангал. Коренът на Галангал е бил използван  в Югоизточна Азия в готварството и традиционната медицина в продължение на хилядолетия.

Индийски учени прилагали екстракт от Галангал (наречен   галангин) върху мишки, които били заразени с болестта на Алцхаймер. Третираните мишки имали по-ниски нива на свободни радикали и показвали по-добра трудоспособност, проправяйки си успешно път през лабиринта. 

Според изследванията, част от причината, поради която Галангал може да спре развитието на Алцхаймер е че той е силно средство (инхибитор), което забавя ацетилхолинестераза (АХЕ). АХЕ е ензим, който разгражда (чрез своята хидролитична активност) невротрансмитера ацетилхолин до холин и ацетат. А ацетилхолинът играе важна роля за предаване на сигнали между нервните клетки.

Онлайн консултации
Хората с болест на Алцхаймер имат по-ниски нива на ацетилхолин в мозъка си. Също така те имат и по-малко нервни клетки. Ниските нива на ацетилхолин и загубата на нервни клетки водят до тежки последствия.

Коренът Галангал помага също така за увеличаване притока на кръв към мозъка, което пък предотвратява появата на деменция и други мозъчни разстройства.

В Бали използват Галангал и за проблеми в храносмилателния тракт: лошо храносмилане, стомашни болки, хроничен гастрит, язва, гадене.

Галангал има антибактериални и антивирусни свойства, затова се използва често за стимулиране на имунната система, при грип и настинки, при висока температура.А някои от последните проучвания показват, че Галангал има способността да убива раковите клетки.

Хората в Бали консумират Галангал като подправка в храната си. Употребява се пресен и изсушен в супи, рибни ястия, чайове…

Галангал се предлага също и под формата на капсули, във вид на прах и в тинктури, смесени с джинджифил.




Автор: д-р Ал Сиърс, MD 

Благодарим ви, че бяхте с нас! Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си! А може би ще ви бъде интересно да прочете още:


Да защитим ушите си
Да обръщаме внимание
на чувствата си


Няма коментари:

Публикуване на коментар