понеделник, 26 юни 2017 г.

Дефицит на витамин В12 и какво да очакваме


В модерния свят върлува епидемия. Скрита епидемия. Цяла лавина от погрешни диагнози – започвайки с безплодие, и свършвайки с инсулт и рак. Потайният убиец води до стотици хиляди здравословни провали в световен мащаб.

Ето няколко кратки примера – съвсем действителни случаи.
40 годишен репортер постепенно губи баланс, координация, диагноза Алцхаймер; 8 месечно бебе постепенно спира да издава звуци, да реагира, а накрая не може и да седи само; 20 годишно момиче внезапно изпада в тежка депресия и прави опит за самоубийство; млада балерина, която се озовава неподвижна в инвалидна количка след пластична операция на нос; 69 годишна жена с проблеми в равновесието пада и получава тежка фрактура; 38 годишна жена след операция също е прикована към количка; 54 годишна жена с параноични и агресивни изблици, диагностицирана с МС; 4 годишно детенце диагностицирано с аутизъм; млада жена с първичен стерилитет;  96 годишен мъж грабва нож и в луд пристъп намушква жена си, без никакви индикации за психични проблеми.

Диагностицирането в медицината е голяма игра на предположения. Ние лекарите  се опитваме, ако нещо не ни прилича достатъчно убедително на определено заболяване, да го докараме така, че да заприлича. Гледаме в едни книги, за които вие не подозирате и броим симптоми. Има ли 5 от 6 симптома – значи тази е диагнозата. И от там нататък  подходът към така нареченото „лечение” (медикаментозно) е стандартен.

Всички изброени по-горе диагнози са били поставени погрешно. Действителната причина за тези толкова различни състояния на пациенти на различна възраст е хроничен дефицит на витамин B12!

В близкото минало се твърдеше умишлено, че витамин B12 е канцерогенен. И докато B12 в големи дози може да подпомогне лечението на ракови състояния, то раково болните избягваха старателно този витамин, заради вярването наложено от този упорит слух. А витамин B12 всъщност помага!

Ето кои са героите, които са се захванали с нелеката мисия да разбулят митовете и неистините за витамин B12 и да ограмотят широката общественост, включително и медицинското съсловие. Сали Пачолок е медицинска сестра в спешно отделение, лично изстрадала дефицита на витамин B12 и съпругът ѝ Джефри Стюърт  лекар, също в спешното. Книгата  А дали не е В12? от Джефри Стюарт и Сали Пачолок вече излезе от печат. Можете да се сдобиете с нея в сайта на Кибеа или в най-добрите книжарници! Невероятно ценна книга, обобщаваща всичко важно, което трябва да се знае за витамин B12.

Ние, лекарите не внимаваме за витамин B12. Проблемът се омаловажава. Дори и добрите лекари не знаят и не обръщат внимание на B12. Това просто не се учи! И дори на мен не ми мина през ум за В12, когато преди 2 години обезумяла от тревога майка дойде с парализираното си 8 годишно детенце, с диагноза адренолефкодистрофия. За жалост вече е твърде късно. Мозъкът, нервната клетка, не чакат ние да се сетим къде е проблема, те не чакат безкрайно дълго докато си наваксаме дефицитите. Дефицитът на B12 е много чест случай и се предава от майката на детето. Хиляди деца растат с B12 в гранични стойности, нещо което може да се окаже фатално и да се активизира при едно по-сериозно психично натоварване в училище.

Милиони хора с етикет Алцхаймер, аутизъм, ранен Паркинсон, множествена склероза, депресия, биполярно разстройство, диабетна невропатия, шизофрения и други често нелечими болести, са вероятни жертви на лесно откриваемия и напълно лечим в ранен стадий дефицит на витамин B12.

Как става усвояването на витамин B12? Цялата група на витамините В се нарича кобаламини, тъй като общото между тях е съдържание на микроелемента кобалт в молекулата. Когато търсите препарат, за да си набавите витамин B12, непременно търсете метилкобаламин. Има и цинкови форми, но не са достатъчно добри. Има и растителен продукт обогатен с B12, който е добър за ежедневна употреба, но когато стане въпрос за дефицит, той е недостатъчен.

Това което прави този витамин толкова странен, е неговото поведение в организма, той се държи като крал. Има един куп условия и изисквания, които трябва да са налични, за да може първо да се „разкачи” от храната, да премине по дългия път на червата и най-накрая, на края на тънките черва се намират рецепторите, които евентуално могат да го усвоят. Изисква се за начало специфична киселинност на стомашния сок, която ако например сте изпили сутринта една сода с лимон, не е налична. След това се иска супер здрава стомашна лигавица. На около 30 годишна възраст тя вече не е такава, защото войнстващите антитела на един видимо здрав и неалергичен човек, без той дори да подозира, в следствие на нетипичната храна, която поемаме, вече са успели да увредят стомашната лигавица. И това води до огромната вероятност  организмът да не може да произвежда т. нар. вътрешен фактор, който да поеме витамин B12 и да го пренесе до края на стомаха. Има нужда от още няколко белтъка и здрави не възпалени черва, за да премине още 7-8 метра до края на тънките черва, където се намират рецепторите, чрез които може да бъде най-сетне усвоен и да премине в кръвния поток.

Кои симптоми са свързани с дефицит на витамин В12? Агресия и раздразнителност, промени в характера, апатия, депресия, сънливост, загуба на паметта, подозрителност, параноя, халюцинации, деменция, аутизъм, изтръпване, мравучкане, непохватност, двойно виждане, нарушено равновесие, тремор, парализа, главоболие, загуба на зрението, умора, отпадналост, анемия, задух, левкоза, трудно заздравяващи рани, повишена податливост към инфекции, предразположеност към ракови заболявания, затруднено изработване на защитни тела, храносмилателни системи, недостиг на кислород, хронична умора, липса на апетит, шум и бучене в ушите, витилиго или хиперпигментация на кожата, преждевременно посивяване на косата…

От администраторите на блога: Ние не обичаме сензационните заглавия, нито крайностите. Защото вярваме, че в повечето случаи нещата не са само черни или само бели. Няма да правим реклама на хранителни добавки, обогатени с витамин В12 или витамин В12 в чист вид. Ако имате някои от по-горните проблеми, това може да е показател за дефицит на витамин В12, но със сигурност играят роля и много други фактори. Един здравословен проблем никога не е едностранен. Струва си, обаче да го проверите. Поместили сме статията със съкращения. Но ако искате да научите повече подробности и да изследвате по-задълбочено темата, можете да гледате цялото ВИДЕО на д-р Мария Папазова.  

Антоцианини
Благодарим ВИ, че бяхте с нас! Ако прецените, че статията е полезна, споделете я с приятелите си! А тук сме приготвили още няколко интересни статии за ВАС:
Как миомите влияят
на репродуктивността
Оризът - храна
и лекарство





Няма коментари:

Публикуване на коментар