Този важен витамин се състои от две групи
мастноразтворими съединения (токофероли и токотриеноли) и осем подтипа. Гама
токоферол е най-често срещаната форма на витамин Е в храни като ядки, семена, зелени
маслини, зелени зеленчуци, авокадо, риба и др. Фаворитите сред ядките са бадеми и
орехи.
Витамин Е е мощен антиоксидант и защитава тялото от
свободни радикали и различни хронични заболявания в това число и
сърдечно-съдови. Редица изследвания показват, че хората с по-високи нива на
витамин Е имат по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Възпалителните процеси в организма, вследствие на
инфекция или нараняване, натоварват сърцето и то се излага на риск от атака или
инсулт.
Витамин Е притежава мощни противовъзпалителни свойства
и проучванията показват, че може да се пребори с възпалението и да намали риска
от сърдечно-съдови заболявания. Това е особено важно за жени след менопаузата.
Ниските нива на витамин Е са свързани с повишена костна
фрактура.
Витамин Е може да забави прогресирането на болестта на
Алцхаймер.
Витамин Е може да предотврати предсърдно мъждене.
За да се получат пълни ползи от витамин Е, трябва да се
приемат всичките осем негови съединения: алфа, бета, гама и делта в токоферол и
токотриенол групи. Сравнете внимателно етикетите, когато купувате добавка на
витамин Е. Изберете тази комбинация, която обединява всички или повечето
видове. Формула, съдържаща само алфа токоферол е възможно да попречи на
усвояването на други здравословни токофероли и токотриеноли във вашето тяло.
Намерете марка витамин Е без капсула пълна със соево масло.
Dr. Jack Wolfson |
Но най-вече се наслаждавайте на храните богати на
витамин Е!
Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! Искате ли да получавате първи всяка наша нова публикация, абонирайте се във формата, която се намира в горния десен ъгъл. А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:
Богдан Богданов - най-добрият хлебар в света |
Няма коментари:
Публикуване на коментар