петък, 10 август 2018 г.

Правилните мазнини – ключ към здравето



Много от нас са израснали в епоха, в която се поставяше знак на равенство между нискомазнинната диета и това да сме здрави и слаби. Лекари, нутриционисти, учени, правителството и медиите ни промиваха мозъците, че мазнините, които поглъщаме, се превръщат в телесни мазнини, или още по-лошо - запушват артериите ни. Тези твърдения обаче не са научно обосновани. Базират се на погрешни факти и пренебрегват непреодолимите доказателства в полза на противното. Страхът ни от мазнините създаде голяма тлъста бъркотия в представите ни за хигиената на храненето.

Всичко започна, когато заради привидно добре обоснованите съвети на правителството, здравните агенции и хранително- вкусовата промишленост намалихме приема на мазнините - основен фактор за отслабване и поддържане на добро здраве. После ги заместихме със захар и други въглехидрати. През 1992 г. правителството публикува своята хранителна пирамида. В основата й бяха въглехидратите, като ни бе препоръчано да ядем на ден 6-11 порции хляб, ориз, зърнени храни и макаронени изделия. Заостреният връх на пирамидата бе отреден за мазнините и маслата - за икономично консумиране. От хранително-вкусовата промишленост се присъединиха към манията за нискомазнинно  хранене и създадоха разнообразни продукти - от салатен сос с ниско съдържание на мазнини до кисело мляко без мазнини и нискомаслени десерти…

Диабетният център Joslin Diabetes Center в Харвард - един от най-добрите центрове за лечение на диабет в света, носи името на Dr. Elliott Joslin. През 20-те години на XX век той препоръчал хранителен режим за лечение на диабет, включващ 75% мазнини, 20% белтъчини и 5% въглехидрати. След демонизирането на мазнините през 50-те и 60-те години на XX век, изтъкнатите за времето си учени и лекари посъветваха спазване на нискомазнинна-високовъглехидратна диета (55-60% въглехидрати). Американската диабетна асоциация препоръчваше този хранителен режим в продължение на векове, докато епидемията от диабет придобиваше все по-големи размери от година на година. В наши дни изследователите от Joslin Diabetes Center отново съветват пациенти със захарен диабет тип 2 да спазват диета с мазнини до 70%.

Всъщност точните мазнини са ключът към здравето и към свалянето на килограми!

Слава богу, започваме да възприемаме мазнините по различен начин. През последните пет години се увеличават научните доказателства, че високомазнинните диети са по-ефективни от нискомазнинните в свалянето на килограми и в премахването на рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания (вкл. повишен холестерол), диабет, повишено кръвно налягане, възпаления и др. В действителност не е установена връзка между приема на хранителни мазнини като цяло, на наситени мастни киселини и холестерол, и болестите на сърдечносъдовата система.

В продължение на години учените си блъскаха главите в опита да разберат  така наречения „френски парадокс“. Как е възможно французите да са толкова слаби и с толкова ниска честота на сърдечносъдови заболявания, при условие че консумират толкова много масло и мазнини? Изследователите би трябвало да насочат вниманието си към явлението, което аз наричам „американския парадокс“: как американците все повече страдат от затлъстяване и от заболявания на сърдечносъдовата система, въпреки че приемат с храната си все по-малко мазнини? Нашата парадигма бе толкова дълбоко вкоренена в начина ни на мислене, че не можехме да видим истината. Ronald David Laing, психиятър, казваше: „Учените възприемат нещата по своя начин, в зависимост от собствената си гледна точка.“

Установих някои изненадващи факти, докато подготвях книгата си Яж мазнини и отслабвай, а също и в хода на изследването и лечението на повече от 20 000 мои пациенти през последните 30 години:

• Мазнините в храната ускоряват метаболизма, намаляват чувството на глад и стимулират изгарянето на телесните мазнини

• Мазнините ни помагат да намалим дневния калориен прием

• Наситените мастни киселини увеличават количеството на по-безобидната част от холестерола с ниска плътност (по-лекия, пухкав LDL) и повишават добрия холестерол - HDL (холестерол с висока плътност)

• Намаляват възпаленията, риска от образуване на кръвни съсиреци и развитие на сърдечносъдови заболявания

• Подобряват състоянието на кръвоносните съдове

• Спомагат за по-ефективно функциониране на мозъка, по-добро настроение и предпазват от деменция

• Високомазнинните-нисковъглехидратни режими могат да обърнат хода на захарния диабет тип 2

• Режимите с високо съдържание на мазнини спомагат за намаляване на килограмите в по-голяма степен от диетите с високо съдържание на въглехидрати и са по-лесни за спазване

• Растителните масла (соево, царевично, слънчогледово, шафраново), които смятахме за полезни, в действителност предизвикват възпаления и спомагат за окисляването на холестерола, повишавайки риска от сърдечносъдови заболявания

• Наситените мастни киселини в храната (краве масло, кокосово масло) не повишават нивата на наситените мастни киселини в кръвта

• Въглехидратите, а не мазнините в храната, се преобразуват в наситени мастни киселини в кръвта, които участват в патогенезата на болестите на сърдечносъдовата система

• Прекомерният прием на въглехидрати стимулира апетита и натрупването на коремни тлъстини и забавя метаболизма

• Въглехидратите задействат фабриката за производство на мазнини в черния ни дроб (т.нар. липогенеза), което води до повишаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, понижаване на добрия холестерол (HDL) и синтеза на малки, опасни плътни LDL частици, които са фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания

• Консумацията на захар и захарни изделия повишава риска от деменция и от преждевременна смърт

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! 
А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:


Терапия HIFU за
Болест на Паркинсон
в Европа
Истината за
шоколада „със стевия“
Спрете да използвате
лекарства, за да лекувате
хранителен проблем






Няма коментари:

Публикуване на коментар