Автор: д-р Марк Хаймън
Много от нас
са израснали в епоха, в която се поставяше знак на равенство между
нискомазнинната диета и това да сме здрави и слаби. Лекари, нутриционисти,
учени, правителството и медиите ни промиваха мозъците, че мазнините, които
поглъщаме, се превръщат в телесни мазнини, или още по-лошо - запушват артериите
ни. Тези твърдения обаче не са научно обосновани. Базират се на погрешни факти
и пренебрегват непреодолимите доказателства в полза на противното. Страхът ни
от мазнините създаде голяма тлъста бъркотия в представите ни за хигиената на
храненето.
Всичко
започна, когато заради привидно добре обоснованите съвети на правителството,
здравните агенции и хранително- вкусовата промишленост намалихме приема на
мазнините - основен фактор за отслабване и поддържане на добро здраве. После ги
заместихме със захар и други въглехидрати. През 1992 г. правителството
публикува своята хранителна пирамида. В основата й бяха въглехидратите, като ни
бе препоръчано да ядем на ден 6-11 порции хляб, ориз, зърнени храни и макаронени
изделия. Заостреният връх на пирамидата бе отреден за мазнините и маслата - за
икономично консумиране. От хранително-вкусовата промишленост се присъединиха
към манията за нискомазнинно хранене и
създадоха разнообразни продукти - от салатен сос с ниско съдържание на мазнини
до кисело мляко без мазнини и нискомаслени десерти…
Диабетният център Joslin
Diabetes Center в Харвард - един от най-добрите центрове за лечение на диабет
в света, носи името на Dr. Elliott Joslin. През 20-те години на XX век той
препоръчал хранителен режим за лечение на диабет, включващ 75% мазнини, 20%
белтъчини и 5% въглехидрати. След демонизирането на мазнините през 50-те и
60-те години на XX век, изтъкнатите за времето си учени и лекари посъветваха
спазване на нискомазнинна-високовъглехидратна
диета (55-60% въглехидрати). Американската диабетна асоциация препоръчваше този
хранителен режим в продължение на векове, докато епидемията от диабет
придобиваше все по-големи размери от година на година. В наши дни изследователите
от Joslin Diabetes Center отново
съветват пациенти със захарен диабет тип 2 да спазват диета с мазнини до 70%.
Всъщност
точните мазнини са ключът към здравето и към свалянето на килограми!
Слава богу,
започваме да възприемаме мазнините по различен начин. През последните пет
години се увеличават научните доказателства, че високомазнинните диети са
по-ефективни от нискомазнинните в свалянето на килограми и в премахването на
рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания (вкл. повишен холестерол),
диабет, повишено кръвно налягане, възпаления и др. В действителност не е
установена връзка между приема на хранителни мазнини като цяло, на наситени
мастни киселини и холестерол, и болестите на сърдечносъдовата система.
В
продължение на години учените си блъскаха главите в опита да разберат така наречения „френски парадокс“. Как е
възможно французите да са толкова слаби и с толкова ниска честота на
сърдечносъдови заболявания, при условие че консумират толкова много масло и
мазнини? Изследователите би трябвало да насочат вниманието си към явлението,
което аз наричам „американския парадокс“: как американците все повече страдат
от затлъстяване и от заболявания на сърдечносъдовата система, въпреки че
приемат с храната си все по-малко мазнини? Нашата парадигма бе толкова дълбоко
вкоренена в начина ни на мислене, че не можехме да видим истината. Ronald David Laing, психиятър, казваше: „Учените възприемат нещата по своя начин, в
зависимост от собствената си гледна точка.“
Установих някои
изненадващи факти, докато подготвях книгата си Яж мазнини и отслабвай, а също и в хода на изследването и лечението
на повече от 20 000 мои пациенти през последните 30 години:
• Мазнините
в храната ускоряват метаболизма, намаляват чувството на глад и стимулират изгарянето
на телесните мазнини
• Мазнините
ни помагат да намалим дневния калориен прием
• Наситените
мастни киселини увеличават количеството на по-безобидната част от холестерола с
ниска плътност (по-лекия, пухкав LDL) и повишават добрия холестерол - HDL (холестерол
с висока плътност)
• Намаляват
възпаленията, риска от образуване на кръвни съсиреци и развитие на сърдечносъдови
заболявания
• Подобряват
състоянието на кръвоносните съдове
• Спомагат
за по-ефективно функциониране на мозъка, по-добро настроение и предпазват от
деменция
•
Високомазнинните-нисковъглехидратни режими могат да обърнат хода на захарния
диабет тип 2
• Режимите с
високо съдържание на мазнини спомагат за намаляване на килограмите в по-голяма
степен от диетите с високо съдържание на въглехидрати и са по-лесни за спазване
• Растителните
масла (соево, царевично, слънчогледово, шафраново), които смятахме за полезни,
в действителност предизвикват възпаления и спомагат за окисляването на холестерола,
повишавайки риска от сърдечносъдови заболявания
• Наситените
мастни киселини в храната (краве масло, кокосово масло) не повишават нивата на
наситените мастни киселини в кръвта
• Въглехидратите,
а не мазнините в храната, се преобразуват в наситени мастни киселини в кръвта,
които участват в патогенезата на болестите на сърдечносъдовата система
•
Прекомерният прием на въглехидрати стимулира апетита и натрупването на коремни
тлъстини и забавя метаболизма
•
Въглехидратите задействат фабриката за производство на мазнини в черния ни дроб
(т.нар. липогенеза), което води до повишаване на холестерола и триглицеридите в
кръвта, понижаване на добрия холестерол (HDL) и синтеза на малки, опасни плътни
LDL частици, които са фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания
• Консумацията
на захар и захарни изделия повишава риска от деменция и от преждевременна смърт
Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си!
А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:
Терапия HIFU за Болест на Паркинсон в Европа |
Истината за шоколада „със стевия“ |
Спрете да използвате лекарства, за да лекувате хранителен проблем |
Няма коментари:
Публикуване на коментар