сряда, 29 август 2018 г.

Кистозна фиброза: с какво трябва да се съобразяват пациентите при пътуване


Нашият източник: StoIATRO

Пътешествията може да бъдат вълнуващи, но се нуждаят от подготовка и добро планиране, за да няма нежелани изненади. Въпреки това, когато някой страда от кистозна фиброза (муковисцидоза) подготовката трябва да бъде още по-внимателна. Канадският Институт за кистозна фиброза и други международни организации имат някои съвети, които могат да бъдат от полза за пациентите.

*Изберете дестинацията си внимателно и подгответе всички необходими документи, за да избегнете неприятни изненади и закъснения. Ако пътувате в рамките на Европейския съюз не забравяйте европейската здравноосигурителна карта. Ако имате частна здравна осигуровка, попитайте дали тя ви покрива в чужбина и в кои страни.

*Когато избирате мястото вземете под внимание вашата издръжливост на високи температури, вашия тренинг и хранителен режим
.
*Не пътувайте сами, освен ако не сте сигурни, че няма да имате нужда от помощ, ако се разболеете. Ако пътувате сами може би е за предпочитане да изберете организирана екскурзия, за да сте винаги с други хора около вас.

*Кажете на вашия лекар, че ще пътувате. Ако планирате пътуване в чужбина, трябва да подготвите медицинско удостоверение и списък на лекарствата, които приемате. Трябва да включите и активната съставка на всяко лекарство, защото то може да се продава под различно наименование в чуждата страна.

*Попитайте лекаря си и други специалисти в областта на здравеопазването (напр. физиотерапевт, диетолог) за корекциите, които можете да направите, за да запазите програмата си за самообслужване възможно най-дълго. Например, те могат да заменят някои лекарства, които приемате с инхалатор с перорални таблетки, или да предложат начини за адаптиране на дихателната физиотерапия по време на пътуването.

*Ако вашето пътуване изисква преход между различни часови зони, настройте графика си по начин, който ще ви позволи да се адаптирате. В този контекст може да се наложи да промените програмата за вземане на лекарствата ви. Консултирайте се с Вашия лекар.

*Създайте си програма, която ще ви осигури достатъчна почивка. При преумора има вероятност да получите обостряне на заболяването си, затова не надвишавайте възможностите си.

*Вземете със себе си необходимите количества лекарства. Вашият лекар ще трябва да ви даде медицинско удостоверение за количествата, които трябва да носите със себе си по време на пътуването (в ръчния си багаж), независимо от начина, по който пътувате. Удостоверението трябва да бъде на английски език и ще посочва лекарствата с търговска марка и/или активна съставка, в зависимост от вашата дестинация за пътуване.

*Направете няколко фотокопия на медицинските си документи, за да са ви под ръка ако се наложи да ги дадете на някой лекар. Оригиналите трябва да се съхраняват от лицето, което ви придружава или в хотела, където сте отседнали.

*Информирайте се за болестите, които са характерни за страната където отивате (например малария, западнонилска треска и др.) 

*Посъветвайте се с лекаря си къде трябва да внимавате, в случай че се заразите с някоя от тях. Например, лекарствата за малария може да взаимодействат с някои лекарства прилагани при пациенти с муковисцидоза, които имат чернодробно или бъбречно заболяване или са имали трансплантация.

*Ако се налага да вземете със себе си инхлатор, по-добре е да бъде портативен. Обърнете се към вашия медицински екип. Ако пътувате в чужбина, вземете адаптер за щепсел с вас. На летищата може да намерите адаптери за множество дестинации.

*Информирайте се за болниците и клиниките за муковисцидоза в държавата където отивате. Ако няма достатъчно здравно покритие, променете дестинацията си.

*Обърнете внимание на надморската височина. Ако е много голяма, това може да затрудни дишането ви.

*Съобразявайте се с диетата си, пийте много вода, не забравяйте да вземете със себе си ензимите си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар