неделя, 22 юли 2018 г.

Истината за шоколада „със стевия“

Автор: Д-р Константинос Ксенос, клиничен диетолог-нутриционист
Източник: DietTv

През 1887 г. швейцарския ботаник Dr. Moises Santiago Bertoni, изследвайки горите на Източен Парагвай открива за пръв път свойствата на стевията (храст, който достига до 80 см височина). Доста време след това в една от научните си публикации той подчертава: „Едно миниатюрно парченце от лист на това растение е в състояние да поддържа усещането за сладост в устата за цял час, докато няколко малки листенца могат да подсладят чаша кафе или силен чай.“

През 1931 г. двама френски химици идентифицират ключовите гликозиди, които придават сладкия вкус на стевията. От тези гликозиди особен научен и технологичен интерес представляват стевиозид и ребаудиозид с подслаждащи свойства 250-300 пъти повече от бялата захар. Тук искам да подчертая, че подслаждащата сила на дадено вещество зависи от неговата чистота, температура, pH и пр. Ребаудиозид и стевиозид имат голямо молекулно тегло (967.01 и 804.9) и следователно не се абсорбират от чревния тракт. Освен това човекът няма ензими на разграждане на тези вещества. В храносмилателния тракт ребаудиозида се метаболизира в стевиозид. Тогава стевиозидът се разгражда до глюкоза и стевиол. Глюкозата, освободена в този процес, се използва от бактерии в дебелото черво и не се абсорбира в кръвния поток. Стевията не може да бъде допълнително смляна и се изхвърля от организма.

Окончателното одобрение на гликозида стевиол за използване като подсладител в Европа беше публикувано в официален вестник на Европейския съюз на 12 декември, 2011 г.

Безопасността на стевия, нулевата калорийност и най-вече естествения й произход, дават на този подсладител огромна популярност. Само за няколко години на пазара излизат десетки продукти със стевия, които далеч превъзхождат тези, съдържащи изкуствени подсладители или заместители и това може да е вярно, но при едно условие… ако стевията напълно е заменила бялата захар или различните изкуствени подсладители. Но това се случва много рядко, защото стевията променя органолептичните свойства (главно текстура и вкус), дори и употребена в умерени количества.

И някъде тук започва историята на шоколада „със стевия“…
От рекламите потребите се информират, че им се предлага шоколад, който съдържа стевия, а не захар. Но никога не са чували по телевизията, а да не говорим за рекламите, думата полиоли. И така, шоколадите „със стевия“ по същество са шоколади с голямо количество полиоли, които могат да достигнат до 48 г/100 г шоколад (в зависимост от вида му – млечен или черен, но също така и вида на използвания полиол - малтитол или еритритол). Така че половината от шоколада може да бъде полиоли. А къде е стевията? – ще попита някой. Привлекателната за потребителя, но не и за индустрията стевия или по-точно гликозидите стевиоли не надхвърлят количеството от 0,005 г/100 г. продукт! Да, чухте го правилно - 0,005 г/100 г. продукт!

Полиолите са група въглехидрати, които се абсорбират слабо от човешкия организъм, в резултат на което те не повлияват нивата на захарта в кръвта както обикновената захар и имат по-нисък гликемичен индекс (2,4 калории спрямо 4 калории на грам  съответно). Тези вещества са успели успешно да заменят захарта в шоколада главно поради обема, който те дават (наричат обемни подсладители).
Затова ако някой прекалява с тези шоколади и се оплаква от стомашно-чревни разстройства, със сигурност не трябва да вини стевията, която почти не присъства в тях (тя дори няма подобни странични ефекти). Виновни са полиолите! Страничните ефекти на полиолите са стомашно-чревни проблеми и влошаване на синдрома на раздразнените черва.

И така, когато ви рекламират шоколад „със стевия“ да знаете, че става въпрос за шоколад с полиоли и следи от стевия, при който относително малката разлика в калорийния състав от класическия шоколад със захар по никакъв начин не оправдава прекомерната и честата му употреба.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! 

А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:


Премахването на сливиците
в детска възраст може да
доведе до 28 нови болести
Без скалпел!
Хирургията на 21-ви Век!
Лечение на ревматоиден артрит
с натурални средства


Няма коментари:

Публикуване на коментар