четвъртък, 11 юли 2019 г.

Болница в Чикаго използва бойни изкуства за лечение на Паркинсон


Източник: Fox 32

Всички знаем, че Карате е дисциплина за бойни изкуства и освен това е една чудесна форма за гимнастика. Но какво бихте казали, ако Карате бъде използвано за лечение на едно инвалидизиращо заболяване?

Една местна болница е възприела необичаен подход при лечение на болестта на Паркинсон. Пациенти от Rush University Medical Center "отблъскват" симптомите на заболяването,  практикувайки Карате. 

Всичко започна като част от клинично изпитание, за да се види дали ритниците и движенията на Карате могат да бъдат от полза за пациентите с Паркинсон. Два пъти седмично обучение в Карате в продължение на десет седмици ще трае проучването.

Болестта на Паркинсон е прогресивно разстройство на нервната система, което засяга движението и може да включва тремор, скованост, проблеми при ходене, може да засегне също така изражението на лицето и речта. Лечение няма, но лекарствата заедно с редовни аеробни упражнения могат да намалят риска от задълбочаване на симптомите.

Проучването на Rush University Medical Center е първото по рода си, което разглежда ползите от Карате за пациентите с Паркинсон. Едно от нещата, които пациентите научават е как да падат правилно. John Fonseca e собственик на Fonseca Martial Arts. Неговата компания си партнира с Rush University за проучването.

„Карате има големи движения и предизвиква баланс и координация. Това е една цялостна тренировка на тялото. Това, което правите от едната страна, го правите и от другата.“ – казва John Fonseca

Като допълнителна придобивка от проучването е атмосферата на общност между пациентите. Напълно непознати един на друг, те се събират за да се борят с инвалидизиращото си заболяване – заболяване, което често обрича пациентите на изолация и самота.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Шест стъпки за
облекчаване на мигрената
Канабис вместо 
“бира след работа”
Фокусиран ултразвук
при лечение на
сърдечно-съдови
заболявания



Няма коментари:

Публикуване на коментар