неделя, 7 юли 2019 г.

Предоперативната химиотерапия при рак на млечната жлеза може да предизвика нови по-агресивни тумори


Източник: TheTelegraph

Химиотерапията може да стимулира разпространението на рака и да предизвика по-агресивни тумори, предупреждават учените.

Изследователи в САЩ, проучвайки влиянието на химиотерапевтичните лекарствата върху пациентки с рак на гърдата са установили, че някои медикаменти увеличават вероятността раковите клетки да мигрират в други части на тялото, където те са почти винаги смъртоносни.

Около 55 000 жени се диагностицират с рак на гърдата във Великобритания всяка година, а 11 000 умират от заболяването. Много от тях се подлагат на химиотерапия преди операцията, но макар туморите да се свиват в краткосрочен план, ново проучване показва, че това може да предизвика разпространение на раковите клетки из тялото.

Д-р George Karagiannis от the Albert Einstein College of Medicine в Yeshiva University, Ню Йорк, е установил че броят на пролуките в кръвоносните съдове, чрез които могат да се разпространят раковите клетки се е увеличил при 20 пациентки, получаващи две обичайни химиотерапевтични лекарства.

Също така, при изследване на мишки, той е установил, че химиотерапевтичните лекарства, използвани при рак на гърдата, увеличават броя на раковите клетки в белите дробове и други части на тялото.

Д-р Karagiannis казва, че пациентките трябва да бъдат наблюдавани по време на химиотерапията, за да се следи дали раковите клетки започват да се движат и дали се отварят нови пролуки. Ето какво споделя той:

„Добър подход би било да изследваме малка част от тумора след няколко дози предоперативна химиотерапия и ако забележим, че показателите на маркерите се увеличават, да преустановим химиотерапията, да направим операция и след това да продължим с химиотерапията… В момента планираме по-обширни проучвания за решаване на този проблем.

В това проучване ние изследвахме ракови клетки, възникнали само вследствие на химиотерапия при рак на млечната жлеза. В момента работим по други видове рак, за да разберем дали се получават подобни резултати.“

Проучването е публикувано в  Science Translational Medicine.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Здраве и хомеостаза
Мъжко здраве, простатит
Новооткрит протеин срещу
болестта на Паркинсон


Няма коментари:

Публикуване на коментар