петък, 5 юли 2019 г.

Новооткрит протеин срещу болестта на Паркинсон

Източник: MedicalNewsToday


Учените са открили протеин, който намалява агрегацията на токсични протеини в мозъка  – отличителен белег за болестта на Паркинсон. Но това откритие предлага ли реална надежда или е просто нещо мимолетно?

Това широко разпространено заболяване се характеризира с тремор, забавени движения, нарушено равновесие и координация, както и други симптоми. Причините остават неизвестни и сегашното лечение е насочено само към облекчаване на симптомите, помагайки на пациентите  да  контролират това състояние, доколкото е възможно.

Болестта на Паркинсон се характеризира с озадачаваща черта – агрегацията (слепване на клетки в многоклетъчно образувание) на алфа-синуклеин - протеин, който става токсичен и разрушава нервните пътища, когато се натрупва в големи количества. Това се случва, когато алфа-синуклеините се объркат, т.е. когато се прегънат в неправилна форма, която не им позволява да функционират правилно. А това може да причини или ускори заболяването.

Алфа-синуклеинът обикновено присъства в по-големи количества в мозъка и също така в по-малки количества в други тъкани. И все пак, изследователите нямат представа каква роля играе този протеин при поддържането на здравето на нервната система или как да го предпазят от неправилно нагъване.

Ново проучване от Purdue University, West Lafayette в Индиана, идентифицира протеин, способен да намали агрегацията на неправилно нагънатия алфа-синуклеин. Резултатите са представени в Journal of Molecular Biology. Новото изследване се фокусира върху терапевтичния потенциал на протеин, наречен HYPE, който според учените е единственият Fic протеин, наличен при хората. Fic протеините помагат да се реши дали клетката ще оцелее или ще умре, когато се сблъска със стресова ситуация, предизвикваща неправилно нагъване на клетъчните протеини.

В настоящото изследване, проведено in vitro, Seema Mattoo, Ph.D, билог-преподавател в Purdue и екипът й са използвали клетъчни култури в лабораторни условия и са открили, че HYPE действително действа върху алфа-синуклеин, намалявайки агрегацията на неправилно нагънати протеини. Изследователите наричат ​​този процес AMPylation. При болестта на Паркинсон агрегираните неправилно нагънати протеини могат да пробият мембраните на невроните (мозъчните клетки), нарушавайки тяхното функциониране. Учените са открили, че процесът AMPylation води до намаляване на пробивите в мембраните на клетките, което дава надежда, че AMPylation може да се окаже успешен терапевтичен процес за болестта на Паркинсон.


Учените работят и върху създаването на лекарства, които биха могли да управляват дейността на протеина HYPE. 

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Възли на щитовидната жлеза,
терапия с ултразвук
Канабис вместо
“бира след работа”
Хуск, от къде произлиза и
с какво може да ни е полезен







Няма коментари:

Публикуване на коментар