Продължение от проредицата "Яжте бели храни"
Китайска бяла гъба „сребърни
ушички”
Това е една от най-популярните
китайски храни. Притежава противовъзпалителни и антитуморни свойства. Китайците
правят от нея супа, която спира сухата кашлица и успокоява възпалението в
белите дробове. Тъй като съдържа значително количество колаген, консумирането й
поддържа еластичността на кожата. Хубаво е тази гъба да се консумира и когато
някой е подложен на лъчетерапия, защото тя има свойството да неутрализира
радиацията.
Китайско зеле
Китайското зеле е от семейство кръстоцветни и е сходно с бялото зеле и
броколи. Богато на витамини А, В и С, бета-каротин и витамин К, минералите
калций, калий, желязо, фосфор и магнезий.
Полезно при сърдечно-съдови
заболявания, висока температура, инфекции и болки в гърлото, инфекции на очите,
подобрява храносмилането, действа диуретично, облекчава стомашната язва, активизира
мозъчната дейност, пречиства кръвта, засилва имунната система, предпазва от
рак. И тъй като е нискокалорично, китайското зеле е един предпочитан диетичен
зеленчук.
(за да не ви натоварваме много, ще
говорим в друг пост за ползите от бялото зеле, които са невероятни)
Бяла белгийска ендивия
Ендивията е близък родственик на
цикорията. Има леко горчив вкус, но се съчетава чудесно с други зеленчуци в
сурови салати. Може и да се готви. Богата е на витамини А, С, Е,
фолиева киселина, фибри. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, засилва
имунната система, предпазва от Алцхаймер, добър антиоксидант, понижава
холестерола, предпазва от рак на простатата.
Бяла краставица
Независимо от цвета и вкусовите си
качества при различните сортове, краставицата може да се оприличи на воден резервоар, защото водата е
главният й компонент 95%. Останалата
част се запълва от почти пълен комплекс от витамини, минерали и микроелементи,
като калий, магнезий, желязо, йод, молибден, силиций и др. Органичните киселини
и ензими, които се съдържат в краставицата подпомагат усвояването на
протеините. А влакнините регулират чревната функция и подпомагат прочистването
на организма. Със своите диуретични способности
краставицата подпомага дейността на бъбреците, регулира обмяната на веществата,
смъква високата температура. Премахва възпалението в белите дробове, облекчава
кожни проблеми, артрит и подагра.
Кервиз грудка
Подходящ за супи и сурови салати, коренът на кервиза активира метаболитните процеси, стимулира централната нервна система, успокоява болките и възпаленията, укрепва капилярите. Има диуретично, жлъчегонно и противомикробно действие. Във вид на сок е много полезен при артрити, артрози, ревматизъм, подагра, камъни в пикочния мехур, неврози, бъбречно-каменна болест. Списъкът продължава – при стомашни и чревни болки, газове, запек, копривна треска, дерматит, алергии и др.
Пуканки
Ще чуете много спорове около
пуканките, много за и против, базирани винаги на готовите пуканки,
натъпкани с мазнини и сол, като добавим към тях и онези готови торбички за
микровълновата печка, тогава с право ще кажем, че това е токсична храна. Но не,
днес ние имаме добра новина за вас! Натуралните пуканки, които ще приготвите в
къщи в тенджерката, с малко олио и сол на вкус, е една изключително полезна и
питателна храна. Ако редовно използвате непреработена морска сол, то тогава за
вас въпроса със солта е приключил веднъж завинаги.
Пуканките са богати на диетични
фибри, улесняват храносмилането, регулират кръвната захар, намаляват риска от
сърдечно-съдови заболявания. Те съдържат полифеноли,
които предпазват от вредните свободни радикали и така намаляват риска от рак.
В една порция пуканки се съдържат около 300 гр. антиоксиданти, два пъти повече
отколкото при цитрусовите плодове.
Пуканките успешно намаляват
киселините в стомаха, затова са подходящи за хора страдащи от гастрит с
повишена киселинност.
И накрая, пуканките са
нискокалорична храна и може успешно да бъдат включени към всяка диета за
отслабване.
(продължава...)
Няма коментари:
Публикуване на коментар