петък, 12 август 2016 г.

Бели храни за здраве и диета


Продължение от проредицата "Яжте бели храни"

Китайска бяла гъба „сребърни ушички”
Това е една от най-популярните китайски храни. Притежава противовъзпалителни и антитуморни свойства. Китайците правят от нея супа, която спира сухата кашлица и успокоява възпалението в белите дробове. Тъй като съдържа значително количество колаген, консумирането й поддържа еластичността на кожата. Хубаво е тази гъба да се консумира и когато някой е подложен на лъчетерапия, защото тя има свойството да неутрализира радиацията.

Китайско зеле
Китайското зеле е от семейство кръстоцветни и е сходно с бялото зеле и броколи. Богато на витамини А, В и С, бета-каротин и витамин К, минералите калций, калий, желязо, фосфор и магнезий.
Полезно при сърдечно-съдови заболявания, висока температура, инфекции и болки в гърлото, инфекции на очите, подобрява храносмилането, действа диуретично, облекчава стомашната язва, активизира мозъчната дейност, пречиства кръвта, засилва имунната система, предпазва от рак. И тъй като е нискокалорично, китайското зеле е един предпочитан диетичен зеленчук.

(за да не ви натоварваме много, ще говорим в друг пост за ползите от бялото зеле, които са невероятни)

Бяла белгийска ендивия

Ендивията е близък родственик на цикорията. Има леко горчив вкус, но се съчетава чудесно с други зеленчуци в сурови салати. Може и да се готви. Богата е на витамини А, С, Е, фолиева киселина, фибри. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, засилва имунната система, предпазва от Алцхаймер, добър антиоксидант, понижава холестерола, предпазва от рак на простатата.

Бяла краставица

Независимо от цвета и вкусовите си качества при различните сортове, краставицата може да се оприличи на воден резервоар, защото водата е главният й компонент  95%. Останалата част се запълва от почти пълен комплекс от витамини, минерали и микроелементи, като калий, магнезий, желязо, йод, молибден, силиций и др. Органичните киселини и ензими, които се съдържат в краставицата подпомагат усвояването на протеините. А влакнините регулират чревната функция и подпомагат прочистването на организма. Със своите диуретични способности краставицата подпомага дейността на бъбреците, регулира обмяната на веществата, смъква високата температура. Премахва възпалението в белите дробове, облекчава кожни проблеми, артрит и подагра.

Кервиз грудка

Подходящ за супи и сурови салати, коренът на кервиза активира метаболитните процеси, стимулира централната нервна система, успокоява болките и възпаленията, укрепва капилярите. Има диуретично, жлъчегонно и противомикробно действие. Във вид на сок е много полезен при артрити, артрози, ревматизъм, подагра, камъни в пикочния мехур, неврози, бъбречно-каменна болест. Списъкът продължава – при стомашни и чревни болки, газове, запек, копривна треска, дерматит, алергии и др.

Пуканки

Ще чуете много спорове около пуканките, много за и против, базирани винаги на готовите пуканки, натъпкани с мазнини и сол, като добавим към тях и онези готови торбички за микровълновата печка, тогава с право ще кажем, че това е токсична храна. Но не, днес ние имаме добра новина за вас! Натуралните пуканки, които ще приготвите в къщи в тенджерката, с малко олио и сол на вкус, е една изключително полезна и питателна храна. Ако редовно използвате непреработена морска сол, то тогава за вас въпроса със солта е приключил веднъж завинаги.

Пуканките са богати на диетични фибри, улесняват храносмилането, регулират кръвната захар, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Те съдържат полифеноли, които предпазват от вредните свободни радикали и така намаляват риска от рак. В една порция пуканки се съдържат около 300 гр. антиоксиданти, два пъти повече отколкото при цитрусовите плодове.  

Пуканките успешно намаляват киселините в стомаха, затова са подходящи за хора страдащи от гастрит с повишена киселинност.
И накрая, пуканките са нискокалорична храна и може успешно да бъдат включени към всяка диета за отслабване.

(продължава...)






Няма коментари:

Публикуване на коментар