Отвсякъде сме затрупани с информация за цветните
плодове и зеленчуци, богати на незаменими хранителни вещества с лечебни
качества. Ние също говорим за това и често ви предлагаме снимки с красиви съчетания,
направени от лъчезарната Кристина Карийо-Букарам, които са истинска наслада за
очите. Но белите храни също играят огромна
роля за нашето здраве и затова бихме искали да говорим за тях в няколко
последователни поста.
Карфиол
Заедно
с броколите и брюкселското зеле, карфиолът оглавява класацията на зеленчуците,
които се борят за здравето ни на три фронта: като част от системата за
детоксикация, като антиоксиданти и като противовъзпалителни агенти.
Карфиолът съдържа вещества, които активират специфични ензими в тялото, в резултат на което борбата с токсините от обмяната и околната среда става по-лека. Така той ни предпазва от злокачествени заболявания и забавя стареенето. Научни изследвания показват позитивното влияние на карфиола за профилактика на различни видове ракови заболявания. А противовъзпалителните му качества се дължат на специфични фитонутриенти, които действат на генетично ниво и ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт. Високите концентрации на витaмин К пък са основа за изграждането на костите и ни предпазват от остеопороза.
Хрян
Корените
на хряна съдържат синапено масло, захар, аскорбинова киселина, богати са на
минералните соли на калия, натрия, сярата, калция, фосфора, магнезия, хлора,
желязото, медта и органичните съединения.
Бял патладжан
Богат
на калий, калций, магнезий, манган, желязо и пектинови вещества. Съдържа диетични
фибри, фолиева киселина, мед, витамин С, К, В6 и РР.
Бяла
ряпа
Ценен
източник на множество хранителни елементи и витамини. Съдържа малко количество
наситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини. Бялата ряпа е източник на
фибри, белтъчини и вода. Съдържа още калций, желязо, фосфор, магнезий, манган,
селен, мед и витамините В1, В2, В3, В6.
Гъби печурки
Поради
високото съдържание на цинк печурките засилват имунната система. Също така те
са богати на фосфор, калий и калций, витамините В12, А, К и D, с ниско
съдържание на натрий, без захар и мазнини, подходящи за хора, страдащи от
диабет. Две-три печурки са достатъчни, за да ни доставят необходимото дневно
количество от витамин В12.
Бели
ягоди
Аристократично
белите ягоди с червени семки притежават не съвсем традиционен ананасов вкус.
Поради това мнозина смятат, че те са резултат от кръстоската на двата плода. В
действителност обаче, белите ягоди са природен продукт. Родината им е Южна
Америка, където от векове са расли като диви. През XX век холандски градинари
започнали да ги култивират и сега вече те са известни в целия свят.
Освен,
че са лакомство, белите ягоди са и много полезни за здравето. Те съдържат
витамини А, С, Е, фолиева киселина, магнезий и калий. Затова са прекрасно
пикочогонно средство, понижават кръвното налягане и подобряват дейността на
мозъка.
(продължава…)
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:
Еластография - новата прецизна диагностика за рак |
Нашият пол е от значение |
Медицински консултации |
Няма коментари:
Публикуване на коментар