сряда, 17 август 2016 г.

Бяла черница - кръвният тоник

Продължение от поредицата "Яжте бели храни"

Макадамия

Макадамията е растение, което се среща в естествен вид в Австралия, Нова Каледония и Индонезия. Позната е още като австралийски орех и е кръстена на шотландския химик Джон Макадам.  Преди много години тя е пренесена в Хаваите и  Калифорния. Сега Хавай е най-големият износител на сухи ядки макадамии. Тъй като макадамиите са най-търсените ядки в света, затова и цената им е висока. Това е предизвикало и промишленото им производство в райони, като Южна Африка и Централна Америка, където дърветата виреят, ако има изобилие от вода.

Макадамията е най-калоричната ядка заради високото си съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама. Тя осигурява най-високата стойност на здравословни мазнини и най-нисък процент въглехидрати. Редовната консумация на 20-30 г макадамии дневно, може да доведе до намаляване на мазнините в организма до около 8%.

В ядките се съдържат също около 9% белтъчини, 9% въглехидрати, 2% фибри, минералите калций, калий, желязо, селен и фосфор, витамините В и PP и други ценни хранителни вещества.

Макадамията намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, регулира кръвното налягане, намалява кръвната захар и увеличава метаболитните процеси в организма.

Маслото от макадамия е богато на омега-7 палмитолеинова киселина (около 22%). То е чудесно средство за подхранване и овлажняване на кожата и се използва в козметиката.

Бяла черница

Връзката между бялата черница и копринената буба датира от преди 4000 години. Белите черници не произвеждат непременно чисто бели плодове. Те се наричат бели поради цвета на пъпките, а не непременно заради цвета на плодовете им. Цветът на плодовете може да варира между бледо розов и бледо лилав до бял.

Днес вече знаем, че листата на бялата черница не са само лакомство за копринената буба, но съдържат един дълъг списък с невероятни ползи за здравето на човека. Но в този пост целта ни е да ви запознаем с лечебните качества на плода.

Китайците наричат бялата черница кръвен тоник, защото съдържа много желязо и е подходяща за хора, страдащи от анемия. Този чудесен плод контролира кръвната захар, затова може да се консумира без страх от диабетици. Засилва имунната система, подобрява общото състояние на организма, помага за намаляване на теглото, действа противовъзпалително (особено при артрит).

Съдържа още витамин С, диетични фибри, протеини.

Бялата черница съдържа и ресвератрол. Това е естествен фенол, който се произвежда от няколко вида растения, когато те биват атакувани от патогени, като бактерии и гъби. Ресвератролът има свойството да забавя стареенето.

Вече са налице изследвания, които показват, че бялата черница е силен конгнитивен подобрител – помага при депресия, Алцхаймер, Паркинсон, безсъние.



Няма коментари:

Публикуване на коментар