(продължение)
Сиким
Древен сорт краставица, чиято родина са Хималаите на
Индия и Непал. Името си носи от индийския щат Сиким. Кората й е много твърда,
но вътрешността е сочна и сладка. Точно тази твърдост на кората й помага да се
запазва в добро състояние месеци наред. Достига до 40 см дължина, 15 см
дебелина и тегло 1 кг. Листата на растението са 3-4 пъти по-големи от тези на
стандартната краставица и изглеждат много екзотично. Сиким може да се яде
сурова, варена и пържена.
Китайска
жълта краставица
Много рядка разновидност на естествен сорт краставица,
чиято родина е Китай. В по-млада възраст има жълто-зелен цвят, а когато узрее
става наситено лимонено-оранжево до кафяво. Вътрешността е кремаво бяла, а
семките са със желеобразно покритие. Консумира се варена в супи и различни
китайски ястия.
Boothbys Blonde
Естествен сорт краставичка, истинска реликва, семейна
ценност на Boothbys от щата Мейн, САЩ, където
се отглежда от пет поколения. Истинска красавица, бяла до кремаво-жълта
с малки черни бодлички, тумбеста, с дължина най-много 12-13 см. С изключително
фин аромат, сладка и хрупкава, подходяща за сурова консумация и мариноване. Запазва
добрия си вкус дори и в пълна зрялост, когато цветът й става по-изразено жълт.
Миниатюрна
бяла краставичка
Тази красива малка краставичка е със сладък вкус и
аромат, хрупкава, с тънка крехка кожа, каквито са всъщност повечето бели сортове. Освен, че е естествен древен сорт, а не
хибрид, не можахме да намерим друга информация. Отглаждана от много производители
по света, хвалена за чудесните й вкусови качества, но никой не знае нищо за
нейната история.
Cucamelon
И ако сте си помислили, че малката бяла краставичка е
най-малката, защото в дланта си можете да държите две от тях, то тогава какво
ще кажете за това нещо, с което можете да напълните шепата си? Нарича се
мишле-диня. Родината на тази краставичка е Централна Америка и е известна още
от времето на ацтеките. Растението е многогодишно, много атрактивно и дава
постоянно плодове през цялото лято. Не се напада от вредители и е устойчиво на
суша. Тази краставичка има хрупкава бяла
плът с лек привкус на лайм. Консумира се сурова и маринована, съчетава се с каквото
ви дойде наум, дори се добавя в различни сосове.
Cucumis anguria
Още една миниатюрна краставичка, която е
известна и под името Западно-индийски корнишон. Защо „западно-индийски”, когато
родината й е Африка, така и не можахме да намерим отговор. А сега е много
популярна в Бразилия, където я наричат машиши, което буквално означава „малка
руска краставичка”. С форма и големина на кокоше яйце, има меки бодли, които
също се ядат и изразен вкус на корнишон. Също така има различни сортове, някои
от които са с по-къси и по-редки бодли, а други с по-гъсти и по-дълги. Може да
се консумира сурова, маринована, варена, дори пържена. Тази малка краставичка е
естествено средство за регулиране на кръвната захар. Направо си е жалко, че в
някои страни Cucumis anguria се отглежда само като декоративно растение.
(продължава…)
Няма коментари:
Публикуване на коментар