четвъртък, 8 септември 2016 г.

Краставици - редки и необичайни 2


(продължение)

Сиким

Древен сорт краставица, чиято родина са Хималаите на Индия и Непал. Името си носи от индийския щат Сиким. Кората й е много твърда, но вътрешността е сочна и сладка. Точно тази твърдост на кората й помага да се запазва в добро състояние месеци наред. Достига до 40 см дължина, 15 см дебелина и тегло 1 кг. Листата на растението са 3-4 пъти по-големи от тези на стандартната краставица и изглеждат много екзотично. Сиким може да се яде сурова, варена и пържена.


Китайска жълта краставица

Много рядка разновидност на естествен сорт краставица, чиято родина е Китай. В по-млада възраст има жълто-зелен цвят, а когато узрее става наситено лимонено-оранжево до кафяво. Вътрешността е кремаво бяла, а семките са със желеобразно покритие. Консумира се варена в супи и различни китайски ястия.


Boothbys Blonde

Естествен сорт краставичка, истинска реликва, семейна ценност  на Boothbys от щата Мейн, САЩ, където се отглежда от пет поколения. Истинска красавица, бяла до кремаво-жълта с малки черни бодлички, тумбеста, с дължина най-много 12-13 см. С изключително фин аромат, сладка и хрупкава, подходяща за сурова консумация и мариноване. Запазва добрия си вкус дори и в пълна зрялост, когато цветът й става по-изразено жълт.


Миниатюрна бяла краставичка

Тази красива малка краставичка е със сладък вкус и аромат, хрупкава, с тънка крехка кожа, каквито са всъщност повечето бели сортове. Освен, че е естествен древен сорт, а не хибрид, не можахме да намерим друга информация. Отглаждана от много производители по света, хвалена за чудесните й вкусови качества, но никой не знае нищо за нейната история.



Cucamelon

И ако сте си помислили, че малката бяла краставичка е най-малката, защото в дланта си можете да държите две от тях, то тогава какво ще кажете за това нещо, с което можете да напълните шепата си? Нарича се мишле-диня. Родината на тази краставичка е Централна Америка и е известна още от времето на ацтеките. Растението е многогодишно, много атрактивно и дава постоянно плодове през цялото лято. Не се напада от вредители и е устойчиво на суша.  Тази краставичка има хрупкава бяла плът с лек привкус на лайм. Консумира се сурова и маринована, съчетава се с каквото ви дойде наум, дори се добавя в различни сосове.


Cucumis anguria

Още една миниатюрна краставичка, която е известна и под името Западно-индийски корнишон. Защо „западно-индийски”, когато родината й е Африка, така и не можахме да намерим отговор. А сега е много популярна в Бразилия, където я наричат машиши, което буквално означава „малка руска краставичка”. С форма и големина на кокоше яйце, има меки бодли, които също се ядат и изразен вкус на корнишон. Също така има различни сортове, някои от които са с по-къси и по-редки бодли, а други с по-гъсти и по-дълги. Може да се консумира сурова, маринована, варена, дори пържена. Тази малка краставичка е естествено средство за регулиране на кръвната захар. Направо си е жалко, че в някои страни Cucumis anguria се отглежда само като декоративно растение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар