вторник, 6 септември 2016 г.

Краставици – редки и необичайни 1


В този и следващия пост ще ви запознаем с някои сортове краставици, различни по цвят и форма. За съжаление повечето от тях не са налични у нас и не можем да опитаме вкуса им, който е специфичен за всеки вид. Преди това обаче, искаме да повторим и да подчертаем хранителната стойност и ползите от този превъзходен зеленчук.

Независимо от цвета и вкусовите си качества при различните сортове, краставицата може да се оприличи на воден резервоар, защото водата е главният й компонент  95%. Останалата част се запълва от почти пълен комплекс от витамини, минерали и микроелементи, като калий, магнезий, желязо, йод, молибден, силиций и др. Органичните киселини и ензими, които се съдържат в краставицата подпомагат усвояването на протеините. А влакнините регулират чревната функция и подпомагат прочистването на организма. 

Със своите диуретични способности краставицата подпомага дейността на бъбреците, регулира обмяната на веществата, смъква високата температура. Премахва възпалението в белите дробове, облекчава кожни проблеми, артрит и подагра.




Dragon's egg

Родината й е Хърватия, но вирее и се отглежда на много места по света. Бяла, овална, досущ като яйце, събираща се в една човешка длан, любимка на децата. Вкусът й е свеж и по-сладък от стандартната зелена краставица.








Crystal Apple

Родината й е Австралия. Малко по-голяма от топка за голф. Има мек и сладък вкус, а кожата й е толкова нежна, че не е необходимо да се бели.





Poona Kheera

Родината й е Индия. В началната фаза плодовете са зелени, а при пълно узряване придобиват кафяв цвят. Те са сладки, сочни и хрупкави дори и в пълна зрялост, за разлика от други видове краставици.



Лимонена краставица

Да, има и такава. С овална форма и лимонено жълт цвят, леко мъхеста повърхност, която лесно се отстранява със суха кърпа. Хрупкава, с деликатен сладък вкус и аромат. Може да се яде сурова, да се съчетава в салати и пресни сокове с други зеленчуци, да се маринова и да се добавя в готвени ястия.

Родината й е Близкия Изток, а днес тя запазва силно модерно присъствие на индийския пазар. Добавя се в някои супи и служи за приготвяне на няколко вида туршии.


Кивано (cucumis metuliferus)

Родината му е пустинята Калахари в Африка, но се отглежда и в Нова Зеландия, Австралия, Чили, Калифорния. С вкус между краставица и тиквичка, изключително сочно, киваното е плод, богат на витамините А, С и групата В, магнезий, желязо, калций, фосфор, цинк, манган, натрий, калий. Отличен имуностимулатор. Нискокалоричен.

(продължава...)

Прочетете още:

Яжте бели храни 1
Да защитим ушите си
Хипертония-тихият убиец



Няма коментари:

Публикуване на коментар