В този и следващия пост ще ви запознаем с някои сортове
краставици, различни по цвят и форма. За съжаление повечето от тях не са
налични у нас и не можем да опитаме вкуса им, който е специфичен за всеки вид.
Преди това обаче, искаме да повторим и да подчертаем хранителната стойност и
ползите от този превъзходен зеленчук.
Независимо от цвета и вкусовите си качества при различните
сортове, краставицата може да се оприличи на воден
резервоар, защото водата е главният й компонент 95%. Останалата част
се запълва от почти пълен комплекс от витамини, минерали и микроелементи, като
калий, магнезий, желязо, йод, молибден, силиций и др. Органичните киселини и
ензими, които се съдържат в краставицата подпомагат усвояването на протеините.
А влакнините регулират чревната функция и подпомагат прочистването на
организма.
Със своите диуретични способности краставицата подпомага
дейността на бъбреците, регулира обмяната на веществата, смъква високата температура.
Премахва възпалението в белите дробове, облекчава кожни проблеми, артрит и
подагра.
Dragon's egg
Родината й е Хърватия, но вирее и се отглежда на много
места по света. Бяла, овална, досущ като яйце, събираща се в една човешка длан,
любимка на децата. Вкусът й е свеж и по-сладък от стандартната зелена краставица.
Crystal Apple
Родината й е Австралия. Малко по-голяма от топка за
голф. Има мек и сладък вкус, а кожата й е толкова нежна, че не е необходимо да
се бели.
Poona Kheera
Родината й е Индия. В началната фаза плодовете са
зелени, а при пълно узряване придобиват кафяв цвят. Те са сладки, сочни и
хрупкави дори и в пълна зрялост, за разлика от други видове краставици.
Лимонена краставица
Да, има и такава. С овална форма и лимонено жълт цвят,
леко мъхеста повърхност, която лесно се отстранява със суха кърпа. Хрупкава, с
деликатен сладък вкус и аромат. Може да се яде сурова, да се съчетава в салати
и пресни сокове с други зеленчуци, да се маринова и да се добавя в готвени
ястия.
Родината й е Близкия Изток, а днес тя запазва силно
модерно присъствие на индийския пазар. Добавя се в някои супи и служи за приготвяне
на няколко вида туршии.
Кивано (cucumis
metuliferus)
Родината му е пустинята Калахари в Африка, но се
отглежда и в Нова Зеландия, Австралия, Чили, Калифорния. С вкус между краставица
и тиквичка, изключително сочно, киваното е плод, богат на витамините А, С и
групата В, магнезий, желязо, калций, фосфор, цинк, манган, натрий, калий.
Отличен имуностимулатор. Нискокалоричен.
(продължава...)
(продължава...)
Прочетете още:
Яжте бели храни 1 |
Да защитим ушите си |
Хипертония-тихият убиец |
Няма коментари:
Публикуване на коментар