неделя, 18 септември 2016 г.

Краставици - редки и необичайни 3

Caigua (кай-я)

Това е краставица, чиято родина е Перу и Боливия. Cyclanthera pedata е нейното ботаническо наименование. Използвана за храна и лекарство още от времето на древните инки. В диво състояние може да се намери в изобилие в тропическите райони, а се отглежда в Централна и Южна Америка, Карибите, Великобритания.

В младо състояние има фин аромат на краставица, а в зряло вкусът й наподобява повече чушка.  Във вътрешността й има кухина, където са разположени семките, които са черни на цвят. Кай-я е подложена на дългогодишни изследвания за нейните хранителни и лечебни свойства. Намалява теглото, увеличава добрия холестерол и намалява лошия, от семената се приготвя чай, който помага при стомашно-чревни заболявания и нормализира  кръвното налягане. Листата на кай-я са превъзходна храна за диабетици. Сварени в зехтин, на водна баня, листата и плодовете се използват външно като мехлем, който действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. Млади плодове кай-я се варят в мляко, което се използва за гаргара при възпалени сливици.

Кай-я се консумира в младо състояние сурова, а в по-зряло състояние служи за приготвяне на различни ястия. Може да се вари, да се пече или пържи. Може да се консервира, замразява или изсушава.

Карузело
италианска краставица-пъпеш

Отглеждана в продължение на много поколения в областта на Пулия. Смятана за истинско бижу, древен сорт, получен чрез кръстоска на краставица, диня и пъпеш. Смята се, че е от рода Cucumis Melo. Покрита е с мъх, който много лесно се отстранява под течаща вода. Има чудесен вкус, леко хрупкава и освежаваща, по-сочна от обичайната краставица и по-лесно смилаема. Макар, че ботанически Карузело е пъпеш, в зрялата си възраст няма приятен вкус, затова се консумира в незрял вид, когато вкусът се доближава до този на краставицата и се консумира в салати и като гарнитура към тестени изделия. 

Прочетете още:
Лечебните свойства на киселеца
Информационните пратеници

Няма коментари:

Публикуване на коментар