Caigua (кай-я)
Това е краставица, чиято родина е Перу и Боливия. Cyclanthera pedata е нейното
ботаническо наименование. Използвана за храна и лекарство още от времето на
древните инки. В диво състояние може да се намери в изобилие в тропическите
райони, а се отглежда в Централна и Южна Америка, Карибите, Великобритания.
В младо състояние има фин аромат на краставица, а в зряло вкусът й
наподобява повече чушка. Във
вътрешността й има кухина, където са разположени семките, които са черни на
цвят. Кай-я е подложена на дългогодишни изследвания за нейните хранителни и
лечебни свойства. Намалява теглото, увеличава добрия холестерол и намалява
лошия, от семената се приготвя чай, който помага при стомашно-чревни
заболявания и нормализира кръвното
налягане. Листата на кай-я са превъзходна храна за диабетици. Сварени в зехтин,
на водна баня, листата и плодовете се използват външно като мехлем, който
действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. Млади плодове кай-я се варят в
мляко, което се използва за гаргара при възпалени сливици.
Кай-я се консумира в младо състояние сурова, а в по-зряло състояние
служи за приготвяне на различни ястия. Може да се вари, да се пече или пържи.
Може да се консервира, замразява или изсушава.
Карузело – италианска краставица-пъпеш
Отглеждана в продължение на много поколения в областта на Пулия. Смятана
за истинско бижу, древен сорт, получен чрез кръстоска на краставица, диня и
пъпеш. Смята
се, че е от рода Cucumis
Melo. Покрита
е с мъх, който много лесно се отстранява под течаща вода. Има чудесен вкус,
леко хрупкава и освежаваща, по-сочна от обичайната краставица и по-лесно
смилаема. Макар, че ботанически Карузело е пъпеш, в зрялата си възраст няма
приятен вкус, затова се консумира в незрял вид, когато вкусът се доближава до
този на краставицата и се консумира в салати и като гарнитура към тестени
изделия.
Прочетете още:
Прочетете още:
Лечебните свойства на киселеца |
Информационните пратеници |
Няма коментари:
Публикуване на коментар