понеделник, 25 септември 2017 г.

Как да разпознаем рака на кожата

Проверката за потенциално опасни петна по кожата е бързо и лесно и дори може да спаси човешки живот!

Шест характеристики, по които можем да открием рака на кожата: асиметрично петно, неравномерна граница, с различни цветове, диаметър по-голям от 6 мм, нарастващо, променяща се стара лезия.
Четири основни групи лезии, за които трябва да знаете:

1. Актинична кератоза. Тези червено-кафяви, лющещи се и груби петна по кожата най-често се наблюдават при хора в напреднала възраст и в зоните, изложени на слънце, като лицето, шията, ушите, горната страна на ръцете и скалпа (при оплешивяващи мъже). Тези лезии се появяват редовно и често сочат за интензивно излагане на слънце. Това са преканцерозни лезии, които в 10 до 15% от случаите могат да се трансформират в плоскоклетъчен карцином.

2. Базалноклетъчен карцином. Това е най-честата форма рак на кожата, но за щастие и най-малко опасен. Обикновено има формата на повдигната бучица с цвета на кожата и лъскав перлен ръб; рана, която не заздравява или има лека кора, когато е по-напреднала и която бавно расте с течение на времето. Този вид рак на кожата не се разпространява върху други части на тялото, но ако не се лекува дълго време, може да образува рана и да навлезе в по-дълбоките тъкани.



3. Плоскоклетъчен карцином. Това е втората най-често срещана форма на рак на кожата, която обикновено се появява в участъци от кожата, които са били изложена на много слънце, като лицето и скалпа. Той е с формата на бучица, покрита с кора, но може да се развива по-бързо при което е възможно да се разрани и да започне да сълзи. Сравнително рядко този вид рак може да се разпространи. Особено ако се появи по устните, ушите или пръстите и ако пациентът е с потисната имунна система, лечението му е от съществено значение.

4. Меланом. Това са най-рядко срещаните тумори на кожата, но са по-опасни, тъй като имат способността да се разпространяват. В сравнение с базалноклетъчните и плоскоклетъчните карциноми  те могат да се появят при по-младите възрастови групи. Изразяват като пигментни лезии, които в рамките на седмици или месеци стават тъмно пигментирани, развиват неправилни ръбове, или получават различно оцветяване. Много рядко, те се проявяват като розова или червена бучка, без пигментация, като в тези случаи се развиват по-бързо. Меланомът изисква незабавно лечение.


Автор: Euro Melanoma





Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете тази статия с приятелите си!



А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:


Когато мозъкът ни
праща сигнали
Рак на черния дроб
и терапия HIFU
Миоми и усложнения








Няма коментари:

Публикуване на коментар