неделя, 22 април 2018 г.

Защо образуваме плаки от холестерол?



Черният дроб произвежда в изобилие холестерол - важен липид, използван от тялото поради много причини. По определение липид е всяка група мазнини или мастноподобни вещества, които се характеризират с неразтворимостта си във вода и разтворимостта си в разтворители като спирт, етер и хлороформ. Терминът е по-скоро описателен, отколкото химическо название, като протеини или въглехидрати. Липидите включват истинските мазнини (естери на мастни киселини и глицерол); липоиди (фосфолипиди, цереброзиди); и стероли (холестерол, ергостерол). Голяма част от мембраната на клетката се състои от холестерол. Надбъбречните жлези използват холестерола за произвеждане на кортикостероиди, които са отчасти противовъзпалителните вещества на тялото.

И така, защо холестеролът се натрупва по стените на кръвоносните съдове и други тъкани в тялото? (Това натрупване е известно като плаки.) За да отговорим на този въпрос, първо трябва да разберем какво представлява възпалението или ацидозата и ролята на стероидите в тялото. Това възпаление или огън може да бъде тихо или да се превърне в бушуващ пожар. Ракът е пример за бушуващ пожар. Както вече стана дума, възпалението се причинява от ацидозата, която от своя страна е резултат от онова, което ядем, пием, дишаме или поставяме върху кожата си, както и от онова, което мислим и чувстваме. Възпалението се диагностицира като някакво заболяване, завършващо на "ит". Мястото на възпалението определя какво е точното наименование. Артритът например е възпаление на ставите. Алопатичната медицина обикновено третира този тип заболявания със стероиди като кортизон и преднизон. 

След като знаем, че надбъбречните жлези използват холестерол за производството на кортикостероиди, естествено възниква въпросът, защо надбъбречните ми жлези не отделят достатъчно от своя кортизон?. Отговорът е, че ако отговарящите за производството на тези стероиди тъкани в надбъбречните жлези са недостатъчно активни, тялото не е в състояние да се защити добре от това силно възпаление. След като не разполага с достатъчно стероиди, тялото няма друг избор, освен да се обърне към водата и електролитите в опитите да се справи с „пожара“. Но водата и електролитите причиняват също така отоци в областта на възпалението. В такъв случай черният дроб ще започне да увеличава производството на холестерол, осигурявайки по този начин допълнителни противовъзпалителни вещества за тялото. Холестеролът е една от главните съставки на стероидите.

Всички тези противовъзпалителни съставки са от първостепенно значение за предпазването на клетката от изключително вредното въздействие на киселините. Образуването на плака става естествено по химичен път, когато средата е киселинна. За отстраняването на този „предпазен слой“, който сам по себе си може да се превърне в проблем, е нужна алкализация.

Повечето хора консумират 90-100% киселинообразуващи храни. Подобно хранене поддържа рН фактора на тялото киселинен. След метаболизма киселинните вторични продукти също спомагат за по-нататъшната ацидоза на организма, причинявайки възпаление, което убива клетките. Тялото се опитва да компенсира това положение с няколко метода, включително производството на стероиди, образуването на холестеролни  плаки, извличане на калций и задържане на електролити или течности. Този опит на тялото да се алкализира не е нищо друго, освен самозащита.



Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си!


А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас: 


Д-р Авива Ром и нейната мисия
Защо винаги обвиняваме гените
Без скалпел! Хирургията на 21-ви Век!




Няма коментари:

Публикуване на коментар