вторник, 19 юни 2018 г.

Скритите причинители на кариес

(Продължение от Нашите зъби трябва да останат с нас до края на живота ни)

Автор: Д-р Георги Йорданов, дентален специалист

Както стана ясно, въглехидратите са основен причинител на кариес. Освен в очевидните продукти, те се намират като добавка в повечето млечни, месни, зърнени и консервирани храни под формата на нишесте, глюкозо-фруктозен сироп, малцов екстракт, захароза и други. 

Производитeлите ги добавят с цел подобряване търговския вид и срок на годност на стоките, а ние дори не забелязваме. Последствието е, че въпреки че сме спрели сладкото, приемаме голямо количество захар.

Друг източник на захари са безалкохолните напитки (в това число и натуралните сокове) и особено колата. Освен захарта, тя съдържа и фосфорна киселина. Фосфорната киселина отнема калция от зъбните структури и осъществява деминерализацията им. Едва ли чувате за първи път, че колата не е полезна за здравето. Далеч съм от мисълта, че ще изключите всички въглехидрати от диетата си, но бихте могли да намалите най-вредните и да не ги приемате с храни, в които не би трябвало да се съдържат. Така белите и здрави зъби няма да са мечта!

Моят съвет: Четете етикетите на храните, които купувате и избягвайте тези, с добавена захар. Премахнете изцяло или ограничете до минимум безалкохолните напитки.

Много от пациентите ми смятат, че състоянието на зъбите им е следствие на добри или лоши гени. Имат ли гените значение за здравето на зъбите? Ако да, какво е то?

Гените оказват влияние само върху начина, по който са образувани зъбите. Съществуват генетични заболявания, които пречат на образуването на пълноценни зъби. Те се наричат зъбни дисплазии. Тези заболявания са редки и обикновено се проявяват в първите години от живота, или при смяната на временните с постоянни зъби.

Какво е значението на добрите гени за здравите зъби? От биологична гледна точка, добрите гени осигуряват нормалното образуване на зъбите. След формирането на нормални зъби, тяхното здраве зависи изцяло от средата: хранителен режим, хигиена и редовни посещения при денталния лекар.

Основна роля има доброто възпитание от страна на родителите, по отношение на хранетето и хигиенните навици, които изгражат у децата си. В моята практика, децата с най-много кариеси са тези, чиито родители също имат такива. След разговор с децата установявам, че те спазват хранителния режим и хигиенните навици на родителите си. И родителите и децата са с нормално образувани зъби, но в съзнанието на родителите, те просто са предали лошите гени на децата си. Децата са като гъби. Те гледат примера на родителите си и им подражават. Ако вие имате навици, които развалят зъбите ви, то бъдете сигурни, че децата ви ще ги усвоят от вас!

Как да разпознаем лошите гени? Както стана ясно, гените имат значение само за формирането на зъбни дисплазии. Симптомите, по които можете да се ориентирате са:

Ø зъби с променена форма и цвят, който може да варира от тебеширено бяло през жълто, кафяво, черно и дори зелено
Ø по-малък или по-голям брой зъби
Ø бързо рушащи се, крехки зъби и други.

Това са най-забележимите за родителите признаци, които трябва да ги алармират да потърсят помощ от дентален лекар. В съвременната дентална медицина, огромен процент от тези състояния са контролируеми. Ако са засегнати временните зъби, може да се предотврати засягането и на постоянните с правилни и навременни грижи.

Моят съвет: Наблюдавайте децата си за първите симптоми и белези на зъбни дисплазии. При първата им поява, потърсете помощ от дентален лекар. Водете ги редовно на преглед, защото някои от белезите могат да се установят само от специалист. Предайте на децата си правилни хранителни навици и възпитайте у тях добра устна хигиена. Направете го забавно, под формата на игра, с цветни четки и вкусни пасти за зъби. Един ден децата ще са Ви благодарни… (продължава…)

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! 

А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:

Няма коментари:

Публикуване на коментар