Автор: Д-р Георги Йорданов, дентален специалист
Усмивката е първото нещо, което човек
забелязва у другите. Тя ни прави привлекателни. Тя е универсално средство за
комуникация между хората в целия свят. За нея няма възраст. Блестящата усмивка
е пряко свързана със състоянието на зъбите. Ако погледнем назад във времето,
загубата на човешките зъби не е естествен процес. В откритите останки от древни
хора, наред с костите, се намират и... зъби. С появата на постоянните зъби, те
трябва да останат с нас до края на нашия живот. Какво се е променило от тогава?
Отговорът е начинът на живот и особено хранителния ни режим. Днес, повече от
всякога, приемаме преработени и пакетирани храни, както и рафинирани захари и
техните изделия. Глюкозо-фруктозният сироп се слага буквално във всичко и
изобщо, диетата ни в последните 50 години, няма нищо общо с тази от преди това.
Този начин на живот, към който не сме адаптирани, неизменно води със себе си
своите негативни последствия, както за целия организъм, така и за здравето на
зъбите. По данни на Световната Здравна Организация, зъбният кариес е
най-разпространеното заболяване в световен мащаб и най-честата причина за
загуба на постоянни зъби във всяка една възраст.
Целта ми е
да Ви представя най-честите причинители на кариес; как можете да избегнете
образуването му; влиянието на гените върху здравето на зъбите; ролята на
хигиената, както и други важни акценти, свързани с оралното здраве.
Какво е
кариес? Кариесът
представлява необратимо разрушаване на зъбните структури от киселини. Те се
отделят от микроорганизмите, намиращи се в зъбната плака при метаболизирането
на захари. От къде идват захарите? Тях ги приемаме ежедневно с менюто си:
шоколад, торта, безалкохолни напитки, вафли, хляб, картофи, ориз и т.н.
Кариесът е
процес, чието развите зависи от баланса между така наречените три стълба на
кариеса: терен, въглехидрати и хигиена.
Представете си стълбовете като
крачетата на трикрако столче. За баланса на стола са необходими и трите: зъбът
да е нормално образуван, да няма патогенни фактори и редовно да се премахва
плаката, в която микроорганизмите се намират. Ако единият от трите крака е
нестабилен или счупен - столчето пада. Същото се случва и със зъба. Ако един от
трите стълба липсва, равновесието се нарушава и се развива кариес.
Пример 1:
Ако има здраво образуван зъб и не се приемат захари, но липсва хигиена -
столчето пада.
Пример 2:
Ако има здраво образуван зъб и се спазва хигиена, но се приемат прекомерно
въглехидрати - столчето пада.
Пример 3:
Ако има добра хигиена и рядко се приемат захари, но няма здраво образуван зъб -
столчето пада.
Всеки един от въглехидратите, които
всекидневно приемаме с менюто си, може да се разгради в различна степен до
киселини от микроорганизмите, които се намират в зъбната плака. Захарозата е
супер горивото, което използват бактериите и е една от основните клинично
потвърдени причини за възникването на кариес. Киселините, отделени при
разграждането и остават като част от зъбната плака. Колкото по-дълъг е
контактът им със зъба, толкова повече го деминерализират. Затова е важно
редовното отстраняване на плаката от зъбите. Освен вида на захарите, важна е и
консистенцията на храната, в която те се съдържат. Например: Рискът от кариес
при прием на банан и бисквити е различен. Консистенцията на банана е такава, че
хранителните остатъци се изчистват много бързо от слюнката, докато тази от
бисквитите е лепкава и се задържа много дълго върху зъбите.
Други често
използвани продукти в ежедневието, са различните видове подсладители - захарин,
аспасртам, ксилитол и други. Те не принадлежат към групата на въглехидратите,
но са в пъти пъти по сладки от тях, а и евтини за производство. Поради този
факт широко се използват в различни храни, напитки, дъвки. Те не се разграждат до
киселини, както въглехидратите /особено захарозата/ и затова се смятат като
безопасни от гледна точка възникването на кариес. От друга страна е
изключително спорно тяхното въздействие върху целия организъм, тъй като някои
от тях са доказано токсични. Ако заменим употребата на захар с тях, в стремежа
си да се предпазим от кариес, не е ясно дали няма да навредим на организма си в
друг аспект.
Друг
продукт, богат на захар е шоколадът. Въпреки, че е слабост на всеки,
консумацията му може да доведе до необратими промени в здравето на зъбите. За
да ги избегнете, избирайте шоколад, приготвен с нерафинирана захар (меласа),
ограничете количеството и не на последно място, измийте си зъбите веднага след
консумацията му.
Въпросът за
плодовата захар е често задаван от пациентите. Плодовете съдържат фруктоза,
която трудно се усвоява от патогенните микроорганизми. Освен това съдържат
големи количества витамини и микроелементи, които е добре да си набавяте.
Същото важи за меда и пчелните продукти.
Моят съвет:
Избягвайте прекомерната консумация на захар в различните й форми, както и
изкуствените подсладители! Медът и плодовете са добър избор, но в умерени
количества... (продължава…)
Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си!
В следващия ни пост ще научите: Скритите причинители на кариес
А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:
Няма коментари:
Публикуване на коментар