петък, 15 юни 2018 г.

Нашите зъби трябва да останат с нас до края на живота ни


Автор: Д-р Георги Йорданов, дентален специалист

Усмивката е първото нещо, което човек забелязва у другите. Тя ни прави привлекателни. Тя е универсално средство за комуникация между хората в целия свят. За нея няма възраст. Блестящата усмивка е пряко свързана със състоянието на зъбите. Ако погледнем назад във времето, загубата на човешките зъби не е естествен процес. В откритите останки от древни хора, наред с костите, се намират и... зъби. С появата на постоянните зъби, те трябва да останат с нас до края на нашия живот. Какво се е променило от тогава? Отговорът е начинът на живот и особено хранителния ни режим. Днес, повече от всякога, приемаме преработени и пакетирани храни, както и рафинирани захари и техните изделия. Глюкозо-фруктозният сироп се слага буквално във всичко и изобщо, диетата ни в последните 50 години, няма нищо общо с тази от преди това. Този начин на живот, към който не сме адаптирани, неизменно води със себе си своите негативни последствия, както за целия организъм, така и за здравето на зъбите. По данни на Световната Здравна Организация, зъбният кариес е най-разпространеното заболяване в световен мащаб и най-честата причина за загуба на постоянни зъби във всяка една възраст.

Целта ми е да Ви представя най-честите причинители на кариес; как можете да избегнете образуването му; влиянието на гените върху здравето на зъбите; ролята на хигиената, както и други важни акценти, свързани с оралното здраве.

Какво е кариес? Кариесът представлява необратимо разрушаване на зъбните структури от киселини. Те се отделят от микроорганизмите, намиращи се в зъбната плака при метаболизирането на захари. От къде идват захарите? Тях ги приемаме ежедневно с менюто си: шоколад, торта, безалкохолни напитки, вафли, хляб, картофи, ориз и т.н.
Кариесът е процес, чието развите зависи от баланса между така наречените три стълба на кариеса: терен, въглехидрати и хигиена. 

Представете си стълбовете като крачетата на трикрако столче. За баланса на стола са необходими и трите: зъбът да е нормално образуван, да няма патогенни фактори и редовно да се премахва плаката, в която микроорганизмите се намират. Ако единият от трите крака е нестабилен или счупен - столчето пада. Същото се случва и със зъба. Ако един от трите стълба липсва, равновесието се нарушава и се развива кариес.

Пример 1: Ако има здраво образуван зъб и не се приемат захари, но липсва хигиена - столчето пада.
Пример 2: Ако има здраво образуван зъб и се спазва хигиена, но се приемат прекомерно въглехидрати - столчето пада.
Пример 3: Ако има добра хигиена и рядко се приемат захари, но няма здраво образуван зъб - столчето пада.

Всеки един от въглехидратите, които всекидневно приемаме с менюто си, може да се разгради в различна степен до киселини от микроорганизмите, които се намират в зъбната плака. Захарозата е супер горивото, което използват бактериите и е една от основните клинично потвърдени причини за възникването на кариес. Киселините, отделени при разграждането и остават като част от зъбната плака. Колкото по-дълъг е контактът им със зъба, толкова повече го деминерализират. Затова е важно редовното отстраняване на плаката от зъбите. Освен вида на захарите, важна е и консистенцията на храната, в която те се съдържат. Например: Рискът от кариес при прием на банан и бисквити е различен. Консистенцията на банана е такава, че хранителните остатъци се изчистват много бързо от слюнката, докато тази от бисквитите е лепкава и се задържа много дълго върху зъбите.

Други често използвани продукти в ежедневието, са различните видове подсладители - захарин, аспасртам, ксилитол и други. Те не принадлежат към групата на въглехидратите, но са в пъти пъти по сладки от тях, а и евтини за производство. Поради този факт широко се използват в различни храни, напитки, дъвки. Те не се разграждат до киселини, както въглехидратите /особено захарозата/ и затова се смятат като безопасни от гледна точка възникването на кариес. От друга страна е изключително спорно тяхното въздействие върху целия организъм, тъй като някои от тях са доказано токсични. Ако заменим употребата на захар с тях, в стремежа си да се предпазим от кариес, не е ясно дали няма да навредим на организма си в друг аспект.

Друг продукт, богат на захар е шоколадът. Въпреки, че е слабост на всеки, консумацията му може да доведе до необратими промени в здравето на зъбите. За да ги избегнете, избирайте шоколад, приготвен с нерафинирана захар (меласа), ограничете количеството и не на последно място, измийте си зъбите веднага след консумацията му.
Въпросът за плодовата захар е често задаван от пациентите. Плодовете съдържат фруктоза, която трудно се усвоява от патогенните микроорганизми. Освен това съдържат големи количества витамини и микроелементи, които е добре да си набавяте. Същото важи за меда и пчелните продукти.

Моят съвет: Избягвайте прекомерната консумация на захар в различните й форми, както и изкуствените подсладители! Медът и плодовете са добър избор, но в умерени количества... (продължава…)

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! 
В следващия ни пост ще научите: Скритите причинители на кариес 
А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:

Няма коментари:

Публикуване на коментар