петък, 29 юни 2018 г.

Правилната грижа за устната кухина

Автор: Д-р Георги Йорданов, дентален специалист


В морето от информация и реклами на различни марки и продукти, изникват следните въпроси: Как се мият правилно зъбите? По колко пъти на ден трябва да се мият зъбите? Има ли значение какви са четката и пастата за зъби? Помага ли водата за уста? Трябва ли да ползвам конци за зъби? Полезни ли са клечките за зъби?
Нека разгледаме всеки един от тези въпроси по отделно:

Как се мият правилно зъбите? При миенето е важно да се използват различни движения с четката - вертикални, хоризонтални и въртеливи. Правилно е да се започне от задните зъби и да се продължи към предните. Средната продължителност е около 3 минути, но това е условно. Всичко е строго индивидуално. Ако имате съмнения, допитайте се до вашия дентален лекар.

По колко пъти на ден трябва да се мият зъбите? Препоръчително е да миете зъбите си след всяко хранене, или около три пъти на ден. Но дори и два пъти (сутрин и вечер) е напълно достатъчно, ако го правите ефективно. По-важното почистване е вечерното. Много хора го забравят, пропускат го от умора или смятат че не е необходимо, което е абсолютно погрешно. През нощта слюнката е с намалено количество, а дъвкателните и мимическите мускули на лицето са в покой. Тези два фактора, събрани заедно понижават самоочистващата фукнция на устната кухина. Тя, в комбинация с времето, за което храната престоява в близост до зъба, са предпоставка за развитие на кариес. Така че, не пропускайте вечерното миене на зъбите, важно е!

Има ли значение какви са четката и пастата за зъби? На пазара има хиляди производители и марки на средства за устна хигиена, което обърква потребителите. Четката за зъби е основното от тях. Съществуват различни видове четки, в зависимост от миещата част, дръжката, твърдостта на влакната и други. Всеки производител твърди, че неговият продукт е най-добрият, но като всичко друго, изборът е индивидуален. Дори с най-обикновената четка може да се постигне чудесен резултат. Добре е да се избягват четки с много твърди влакна, тъй като те могат да доведат до изтриване на емайла. Аз препоръчвам четки със средна твърдост при здрави зъби, а при проблеми с венците – такива с малка твърдост. Освен стандартните четки съществуват и интердентални четки. С тяхна помощ ефективно може да се почистват пространствата между зъбите или пародонталните джобове.

По отношение на пастата за зъби, следвайте следните правила: В по-млада възраст се използват пасти с антикариесно действие. За по-напреднала възраст са подходящи пасти, които поддържат здравето на венците. Избелващите пасти са изключително популярни, тъй като обещават бърз, лесен и евтин начин за избелване. Те са много абразивни и при чуствителни зъби могат да засилят симптомите. Избягвайте употребата им, ако имате този проблем. Сами по себе си, те много трудно биха постигнали желания ефект. Цветът на зъбите се влияе от храните, които приемаме и навиците, които имаме. Червено вино, боровинки, кока кола, шоколадът, кафе и цигари са враг на белите зъби. Избелващите пасти са добри за поддържане на резултата от вече направено клинично избелване, но сами по себе си не водят до значим и видим резултат.

Помага ли водата за уста? На пазара се предлагат два типа вода за уста. Едните съдържат активни съставки, а другите имат освежаващо действие. Първите трябва да се използват при определени показания или след проведени хирургични манипулации. Препоръчително е да се използват по предписание на дентален лекар и за кратък период от време. Към втория вид е добре да се подхожда с ясното съзнание, че те не подобряват устната хигиена, а действат само освежаващо. Важно е да запомните, че водата за уста може да бъде допълнение към четката и пастата за зъби, но не и основно средство за устна хигиена.

Трябва ли да ползвам конци за зъби? Препоръчително е да се ползват поне два-три пъти седмично, в най-добрия случай, всеки ден. Те служат за почистване на точката на контакт между два съседни зъба, което с никое друго средство за хигиена не може да се постигне. Конците за зъби могат да бъдат със или без восъчно покритие. Восъчното покритие помага за по-лесното навлизане на конеца в пространството между два зъба, но може да нарани венеца и намалява почистващата способност на конеца. Конците без восъчно покритие навлизат по-трудно, но са нежни към венците и почистват по-добре. Кой вид е най-подходящ за вас, може да прецени денталният лекар и именно той да ви обучи как правилно да работите с конците.

Полезни ли са клечките за зъби? С клечки най-често хората чистят междузъбното пространство. Там не е нормално да се задържа храна. Ако това е така, значи има проблем. Това може да е неправилно направена пломба или наличие на пародонтален джоб. Чистенето с клечки за зъби премахва само част от задържаната храна, но друга остава на мястото и задълбочава проблема. Острият ръб на клечката може да нарани венеца, което допълнително усложнява ситуацията. 
Посетете денталния си лекар, за да проведе необходимото лечение. Ако все пак се налага допълнително почистване на междузъбното пространсто, по-добро средство за избор е интерденталната четка вместо клечката.

Моят съвет е: Спазвайте стриктна устна хигиена, за да сведете риска от кариес до минимум. Ако не знаете как, обърнете се към своя дентален лекар.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! 
А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:

Микробалончета и HIFU
пренасят лекарства до мозъка
Раничка на маточната
шийка и терапия HIFU
Акебия - аромат на ванилия и шоколад



Няма коментари:

Публикуване на коментар