четвъртък, 12 юли 2018 г.

Как да разговарям с дъщеря си за нейното тяло


Интерпретация от Александра Козмарику 
Английски източник: Сара Копелкам

Не казвай на дъщеря си, че е отслабнала. Нито, че е напълняла. Просто поговори с нея за това как функционира тялото й.

Макар и да мислиш, че тялото й е невероятно, просто не й го казвай. Вместо това можеш да й кажеш какъв здрав вид има или колко силна изглежда. Или пък колко се радваш, че излъчва щастие. Похвали я за нещо, което няма връзка с тялото й.

Не обсъждай пред нея тялото на която и да е друга жена. Не казвай нито думичка. Нито положително, нито отрицателно.

Не смей да изразяваш пред нея колко мразиш тялото си или пък да й разказваш с подробности за новата си диета. По-добре изобщо не прави диета пред дъщеря си. Купи здравословни продукти. Готви здравословна храна. Не казвай, че не ядеш въглехидрати. Нека дъщеря ти не остава с впечатлението, че въглехидратите са нещо лошо. Защото, когато се срамуваш от това, което си избрала да ядеш, в действителност засрамваш себе си.

Карай я да тича, за да се освободи от напрежението. Научи я да изкачва планини, за да открие духовната си страна на върха на света. Насърчавай я да се катери по стени или да скача в морето от високо, защото страхът се побеждава само със страх. Насърчавай я да обикне спорта, да стане водач на група и да придобие увереност в себе си. Не я насилвай да се занимава със спорт, който не харесва.

Покажи й, че жените не се нуждаят от мъж, за да преместят някоя мебел в къщи. Научи я на онази рецепта за велинкденски курабийки с канела, която ти научи от своята майка. Нека наследи от теб възхищението ти към природата във всичките й краски. Научи я как да обича другите, но и себе си.

Може твоето или пък нейното тяло да е тежко, със здрави мускули и стегната гръд. Много лесно е да намразиш някои части от тялото си, защото не приличат на анорексичен модел. Не го причинявай на себе си, нито на дъщеря си. 

Кажи й, че с тези крака, ако иска може да тича във всеки маратон. Кажи й, че белите й дробове съществуват, за да може да крещи силно, да пее високо и да подлуди целия свят с таланта си, стига да го желае.

Напомняй всеки ден на дъщеря си, че най-доброто, което може да направи с тялото си е да го използва за пътуването на красивата си душа!

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! 

А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:


Тонг – обикновен човек
с необикновено сърце
Доброто през погледа на децата
Да получиш живота си обратно



  

Няма коментари:

Публикуване на коментар