вторник, 12 март 2019 г.

Елективен мутизъм - Защо детето ми не може да говори?

Да се страхуваш и да не знаеш защо се страхуваш! Единственият начин да се справиш с този проблем е да се изправиш срещу нещата, от които са страхуваш.

Елективният мутизъм е нервно разстройство, при което децата се затрудняват да говорят при определени ситуации. В къщи са нормални деца, но когато са нервни просто блокират и не могат да говорят. Много от тях дори не могат да поискат да отидат до тоалетната. Каква е разликата между притеснителните деца и децата с елективен мутизъм? Притеснителните деца възприемат и разбират бавно това, което им говориш, но при децата с елективен мутизъм е точно обратното - колкото по-дълго не говорят, толкова по-трудно става да започнат да говорят. 

Причината за елективен мутизъм е комбинация от средата и генетиката. Често един или двамата родители са имали такова заболяване. Родителите често се намесват и отговарят вместо детето или просто му казват, че не е нужно да отговаря. По този начин детето се научава да избягва ситуациите, от които се страхува и постепенно това се превръща в установен модел. Някои деца нямат проблем да говорят с възрастни, но с връстниците си се превръщат в други деца, не могат да говорят, не могат да общуват. Сякаш буца е заседнала в гърлото им…

За пръв път телевизионен екип получава разрешение да заснеме единствения летен лагер, който провежда терапия на деца с елективен мутизъм. По време на снимките, продължили една седмица, екипът научава от родители и деца какво е да живееш с елективен мутизъм.

Гледайте целия филм Защо детето ми не може да говори, с бг субтитри, заснет през 2017 г.

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! 

А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Професия медицински физик
Как да разговарям с
дъщеря си за нейното тяло
Терапия HIFU ми върна
радостта от живота




Няма коментари:

Публикуване на коментар