петък, 1 март 2019 г.

Ендотелна дисфункция и предотвратяането й с естествени средства

Ендотелът е тънък слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма. Той играе водеща роля за съдовата хомеостаза (равновесие) и е непосредствено изложен на всички регулиращи и увреждащи фактори, въздействащи чрез кръвта.

Ендотелната дисфункция се състои в нарушения баланс между съдоразширяващите и съдосвиващите субстанции, изразяващ се в намалена продукция на азотен оксид и повишени нива на свободни кислородни радикали. Ендотелната дисфункция съпътства редица сърдечно-съдови и метаболитни заболявания като коронарна болест, хипертония, периферно-съдова болест, захарен диабет, сърдечна и бъбречна недостатъчност и е в пряка корелация с вероятността за остри усложнения като инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Ендотелната дисфункция предхожда възникването на атеросклероза. Атеросклерозата се развива с години, често пъти съвсем тихо и безсимптомно. Ендотелната дисфункция започва с неспсобността на кръвоносните съдове да се отпуснат напълно, когато се сблъскат с някакъв стрес. Това може да бъде диетична несъвсемстимост, недостиг на магнезий, тютюнопушене, инфекциозни патогени, психологически проблеми и др. и произтичащите от тях щети. Представете си какво би станало, ако можехме да се справим с ендотелната дисфункция години преди да възникне атеросклероза? И то само чрез добавяне на някои храни в диетата си! Можем да останем удивени от факта, че има повече от 90 храни и вещества, които подобряват ендотелната функция при различни състояния и заболявания.

Например, добавянето на нещо толкова просто като свежо авокадо към традиционния американски хамбургер, може да подобри до голяма степен свойствата на този типичен вид храна.

Една единствена кулинарна порция с добавка на подправки под формата на къри, може да разшири артериите ни и да подобри кръвния поток, предотвратявайки сърдечно-съдово заболяване, свързано с ядене на обичайни храни. Подправките са не само кулинарни агенти за подобряване вкуса на храната, но те са и мощни лекарствени средства, които могат да смекчат вредите от не толкова полезните неща, които обичаме да ядем.  Кърито представлява традиционна японска комбинация от 8 подправки: карамфил, кориандър, кимион, чесън, джинджифил, лук, червен пипер, куркума. Добре известно ни е, че всяка една от тези съставки е добре проучена и оценена със своите хранителни и лечебни качества и малко или много присъстват в нашето ежедневно хранене.

Ще ви дадем още един пример: калорийните стойности на белия ориз и повишаващите му кръвната захар свойства могат да бъдат намалени наполовина, ако бъде приготвен с кокосово масло.

Добри фактори за намаляване на ендотелната дисфункция са бадеми, шам-фъстък, артишок, ябълки, патладжани, розмарин, ягоди, глог, гинко билоба витамин С, витамин D, магнезий, цинк, коензим Q10, мелатонин, пикногенол, черен чай, фолиева киселина, астрагалус, акупунктура и много други.

Нашите източници: GreenMedInfo, Wikipedia

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! 

А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Елегантният механизъм на мозъка
Болест на Уилсън,
алтернативни методи

на лечение


Няма коментари:

Публикуване на коментар