неделя, 10 ноември 2019 г.

Емболизация и нейните предимства

Емболизацията е ефективен неоперативен миниинвазивен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на артерията, която ги кръвоснабдява. Най-често емболизация се прилага при миоми, чернодробни и бъбречни тумори, артериовенозни малформации, мозъчен аневризъм и др.



При миомни възли
При миома методът се прилага като алтернатива на хирургичното лечение. Няма ограничения по отношение размера на възлите, но все пак пациентката трябва да отговаря на определени условия. Процедурата представлява вкарване на катетър (флексибилна тръбичка) през брахиалната артерия на ръката. Инжектира се контрастна материя и под рентгенов и ехографски контрол се изобразяват артериите, които кръвоснабдяват миомните възли. След това в тези артерии се инжектира специфичен разтвор, който блокира кръвния поток и спира храненето на съответния миомен възел. В резултат на това се спира развитието на миомата и се постига постепенно намаляване на симптомите. Възстановяване до нормалния начин на живот обикновено настъпва след 7-10 дни от процедурата.
Емболизацията на миомни възли е добра алтернатива на хирургичното лечение и хормоналната терапия. Прилага се местна упойка, без кръвозагуба и всички възли могат да бъдат третирани едновременно.

При чернодробни тумори
При чернодробни тумори се прилага химиоемболизация, която представлява съчетание от безкръвна операция и химиотерапия. Лекарите достигат до черния дроб на пациента чрез тънка сонда. Тя се вкарва през някоя от артериите на краката или ръцете. След това те виждат кой кръвоносен съд захранва рака и го спират. После по сондата пускат лекарство, което умъртвява болните клетки. Така до 72 часа ракът на черния дроб е обезсилен и е спряно развитието му. В някои случаи това е достатъчно, в други обаче се налага допълнителна операция, за да се отстранят останалите патологични клетки. Този метод е изключително щадящ за пациентите, защото лекарството достига директно до болното място. Така то не уврежда останалите здрави органи, както става при стандартната химиотерапия.
У нас този метод датира от 2009 г. като с течение на годините се усъвършенства техниката и приложението му.

При мастни дистрофии
За стабилизиране и лечение на пациентите с чернодробна недостатъчност се използва така нареченият метод ТИПС. През големите шийни артерии се вкарва тънка сонда, която преминава през сърцето и долната куха вена, достигайки до черния дроб. Там тя свързва вените, в които се оттича кръвта от коремните органи с долната куха вена. Така се ограничава временно притокът на кръв в болния орган и може да бъде направена операция или трансплантация в зависимост от нуждите на пациента. 

Нов тип емболизация с микросфери
Лечението на рака на черния дроб неинвазивно е насочена към пациенти в тежко състояние и се извършва с нов тип емболизационни микросфери, натоварени със специален химиотерапевтик. Емболизационният материал се впръсква директно в мястото на раковите клетки чрез микрокатетър, който прониква през артерията, която снабдява с кръв черния дроб. След около 40 минути микросферите се разтварят и освобождават циркулацията на кръвта в черния дроб. В резултат на това развитието на туморите спира, а в последствие може да започне обратен процес. Способността на микросферите да се резобрират след 40 минути дава възможност терапията да бъде повтаряна отново и отново след определени периоди от време. Препоръчително е лечението да се извърши трикратно в рамките на един месец, след което с компютърна томография да се проследи състоянието на третираните тумори. Ако те са в стабилно състояние, терапията се прекратява. Методът е щадящ за пациента и се понася по-добре от стандартната химиотерапия. Токсичността е много по-малка, страничните ефекти незначителни и може да се прилага при пациенти в тежко състояние, при които има противопоказания за хирургична намеса или интравенозна химиотерапи я.

По материали от: ClinicaBg, OniZuki, PulsBg

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:


Как усмивката и
изправената стойка лекуват
Дигиталният хероин –
наркотикът на съвременните деца
Лечение на есенциален
тремор с HIFU

Няма коментари:

Публикуване на коментар