четвъртък, 24 октомври 2019 г.

Дигиталният хероин – наркотикът на съвременните деца


В света на технологиите все повече хора живеят денонощно със смъртфоните и таблетите си. Технологичната зависимост се превръща във все по-голям проблем, който показва пагубно влияние върху здравето ни. Най-страшното обаче е, че електронните устройства се превръщат в дрога, към която се пристрастяват нашите деца. Още преди да започнат да говорят малчуганите вече умело могат да боравят със смартфони, които се превръщат в тяхна любима играчка. За този феномен основната заслуга е на родителите, на които им е по-лесно да задържат вниманието на детето с анимации на таблета, вместо лично да го занимават. Неусетно обаче това се превръща в сериозен проблем. Децата стават асоциални, с дефицит на внимание и говорни нарушения. Причината: употребата на дигитални устройства под 6-год. възраст поразява онази част на мозъка, която отговаря за контрола на действията им и импулсите, точно както я поразява и кокаинът. Технологиите възбуждат до такава степен, че покачват нивото на допамина – невротрансмитера, който ни кара да се чувстваме добре и който е най-пряко отговорен за динамиката на пристрастяването. Именно това е причината психолози и експерти да нарекат малките цветни екрани „дигитален хероин”.

А какво води със себе си дигиталната зависимост не само при децата, но и при възрастните? Гледайте пълната лекция, представена от психолога Събка Дякова-Чехович пред Etv Haskovo. 

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас: 


HIFU – многообещаващо
съвременно лечение
при рак на простатата
Тест за стрес
Артрит и хранителни
алергии




Няма коментари:

Публикуване на коментар