сряда, 27 ноември 2019 г.

Оксидативните процеси в организма ни предизвикват затлъстяване



Оксидативният стрес (окисляване) е състояние, което се причинява от свободните радикали. В заобикалящия ни свят окисляването се среща много често, например ръждата или потъмняването на резен ябълка. Оксидативният стрес е причина и за бръчките по лицето ни след продължително седене на слънце. Цялата работа е, че ръждата не е „привилегия“ само на външния свят, ние всъщност „ръждясваме“ и отвътре. И това води до проблеми в метаболизма, трупането на килограми и стареене, бръчки.

Намаляване на „ръждата“ означава и на намаляване на теглото. Окисляването е основната химическа реакция, която се среща навсякъде в природата. Тя е естествена част от нашата биология, но за съжаление може да се превърне в сериозен проблем, ако излезе извън контрол. Когато нещо е окислено, то е увредено от кислорода. Не става дума обаче за формата на кислорода, която дишаме О2, с която сме свикнали. Окисляването се причинява от единична форма на кислорода. Кислородните атоми са по двойки. Обикновено има два свободни електрона в най-външния слой. Свободните радикали са форма на кислород, която съдържа само един кислороден атом. Тези свободни атоми търсят втори свободен електрон да се свържат. Молекулата, от която е зает електрона, се уврежда (окислява). И тя на свой ред търси да открадне електрон. По пътя си процесът оставя поредица от разрушения - увредено ДНК, увредени клетъчни мембрани, „гранясал“ холестерол, втвърдени артерии, които в крайна сметка започват да изглеждат като ръждясали водопроводни тръби, бръчки. Окислените тъкани и клетки не функционират нормално. Част от увредената им функция е нарушения в метаболизма и трупане на килограми.

Списък на симптоми, често срещани при хора с високо ниво на оксидативен стрес:

Ø Умора
Ø Проблеми с мозъка и запаметяването
Ø Намалена съпротива спрямо инфекции
Ø Мускулна слабост
Ø Проблеми с храносмилането (киселини, язви, синдром на раздразнените черва)
Ø Тревожност
Ø Депресия
Ø Главоболие
Ø Хипогликемия
Ø Алергии
Ø Раздразнителност
Ø Треперене

Окисляването се балансира чрез антиоксиданти в процес, наречен редукция. Ролята на антиоксидантите е да намалят броя на свободните радикали и така да се предотвратят щетите върху клетките и метаболизма. Ако намалите окислените молекули в организма, ще подобрите здравето си и ще намалите теглото си, да не говорим за намаляването на бръчките. От баланса между антиоксидантите (намират се предимно в плодове и зеленчуци с наситени цветове и в хранителни добавките) и оксидантите (рафинирани и преработени продукти с прекалено много калории) зависят процесите на стареене, хроничните болести, телесното тегло и метаболизма…

Автор: Dr. Mark Hyman

Благодарим ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още някои интересни неща за вас:

Емболизация и 
нейните предимства
Дигиталният хероин –
наркотикът на 

съвременните деца
Лечение на резистентна
депресия
с фокусиран ултразвук

Няма коментари:

Публикуване на коментар