сряда, 13 юли 2016 г.

Джакфрут


Джакфрут е плодът на едно от 60-те вида вечнозелено хлебно дърво (Artocarpus). Джакфрут е най-големият плод, който расте на дърво. Може да достигне до 40 килограма и 50 сантиметра в диаметър.

Дървото е популярно в тропическите райони на Индия, Непал, Шри Ланка, Камбоджа, Виетнам, Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипините. Среща се още в Африка, Бразилия и Ямайка. Джакфрут е и националният плод на Бангладеш.


В Южната част на Индия плодовете на това дърво са изключително популярна храна, която се нарежда до мангото и бананите в общото годишно производство. Поради ниската му цена там, често е наричан „хлябът на бедните”.

Външно плодът има неприятна миризма, но щом бъде разрязан отвътре ухае на свежест и има вкус между банан и ананас.

Джакфрут може да се консумира пресен, варен или пържен. От него се правят екзотични супи и основни ястия. Неузрелият джакфрут се използва като зеленчук, като се комбинира с всякакви видове меса. Две-три дървета са достатъчни, за да се изхранва едно семейство в продължение на години.


Този екзотичен плод притежава ценни лечебни качества. Той е богат източник на витамини С и А, калий, калций, фосфор и желязо. Джакфрут укрепва имунната система, предпазва от вирусни и бактериални инфекции, неутрализира действието на свободните радикали, предпазва от рак, забавя стареенето. Помага при храносмилателни разстройства и облекчава стомашните язви, понижава кръвното налягане. От листата му се приготвя чай за увеличаване млякото на кърмачките.

Прочетете още:


Лечебните свойства на киселеца
Да защитим ушите си
ВИРТУАЛЕН ПРЕГЛЕД
ОТ СПЕЦИАЛИСТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар