Джакфрут е плодът на едно от 60-те вида вечнозелено
хлебно дърво (Artocarpus). Джакфрут е най-големият плод, който расте на дърво. Може да
достигне до 40 килограма и 50 сантиметра в диаметър.
Дървото е популярно в тропическите райони на Индия,
Непал, Шри Ланка, Камбоджа, Виетнам, Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипините.
Среща се още в Африка, Бразилия и Ямайка. Джакфрут е и националният плод на
Бангладеш.
В Южната част на Индия плодовете на това дърво са изключително популярна храна, която се нарежда до мангото и бананите в общото годишно производство. Поради ниската му цена там, често е наричан „хлябът на бедните”.
Външно плодът има неприятна миризма, но щом бъде разрязан отвътре ухае на свежест и има вкус между банан и ананас.
Джакфрут може да се консумира пресен, варен или пържен.
От него се правят екзотични супи и основни ястия. Неузрелият джакфрут се
използва като зеленчук, като се комбинира с всякакви видове меса. Две-три
дървета са достатъчни, за да се изхранва едно семейство в продължение на
години.
Този екзотичен плод притежава ценни лечебни качества.
Той е богат източник на витамини С и А, калий, калций, фосфор и желязо. Джакфрут
укрепва имунната система, предпазва от вирусни и бактериални инфекции,
неутрализира действието на свободните радикали, предпазва от рак, забавя
стареенето. Помага при храносмилателни разстройства и облекчава стомашните
язви, понижава кръвното налягане. От листата му се приготвя чай за увеличаване
млякото на кърмачките.
Прочетете още:
Прочетете още:
Лечебните свойства на киселеца |
Да защитим ушите си |
ВИРТУАЛЕН ПРЕГЛЕД ОТ СПЕЦИАЛИСТ |
Няма коментари:
Публикуване на коментар