петък, 22 юли 2016 г.

Сърцето - най-мощният двигател на организма


Всеки ден то изпомпва няколко хиляди литра кръв, като се свива над сто хиляди пъти на ден.

Повечето от сърдечните заболявания са свързани с коронарните артерии, които предоставят на сърцето кръв и кислород. Те винаги трябва да са нормално проходими, да не са запушени, за да може сърцето да функционира правилно. Понякога се образуват атеросклеротични клапи, които запушват една или повече артерии. Това затруднява притока на кръв и кислород до различните органи. Често на увреденото място в артерията се образува тромб, който я запушва още повече. Сърцето може да оцелее без кислород петнадесет минути, мозъкът четири минути. След това и в двата органа започват значителни увреждания.

Сърдечно-съдовите болести заемат значително място от всички заболявания в световен мащаб и са основна причина за смъртността през последните десетилетия. Причините за тези заболявания са доста сложни, но основните от тях са: високо кръвно налягане, наднормено тегло, лош холестерол, втвърдени артерии, липса на физическа активност и обездвижване, пренапрежение и преумора, неправилно и бързо хранене с употреба на много мазнини, захар и сол, продължително тютюнопушене, липса на достатъчно калий и магнезий в организма, нелекуван диабет, наследствена обремененост и др. Много от инфарктите могат да бъдат избегнати, ако се приема правилно дозирано количество магнезий. В традиционната китайска медицина причини за сърдечно-съдовите заболявания са и силните и неочаквани емоции, между които скръб, истерична радост и силна възбуда.

Едни от ярко изразените симптоми, за сърдечните заболявания са: болки в гърдите, понякога и от дясната страна, усилено сърцебиене, силно потоотделяне, особено нощем, безсъние, обща отпадналост, невроза, болки в лявата ръка и други. Отначало организмът се опитва да компенсира негативите, като повишава честотата на работа на сърдечния мускул и дори като увеличава размерите на сърцето, но с течение на времето това се оказва крайно недостатъчно и вредно.

Ето и по-често срещаните болести на сърцето:

* Сърдечната недостатъчност се проявява, когато сърцето започва да губи способността си да изпомпва кръвта адекватно и да я изпраща в органите. Така те се захранват недостатъчно с кислород и кръв, което се отразява негативно на правилното им функциониране. Проблем има и с обратното количество кръв, което трябва да се върне от органите в сърцето.

* Атеросклерозата е процес, в който лошият холестерол стеснява вътрешния канал на артериите. Така по тях не може да преминава достатъчно количество кръв, за да стигне до всички части на тялото. Тя е причина за болестта на коронарните артерии, а те са двата главни кръвоносни съда, чието предназначение е да оросяват сърцето. При нарушаване на ритъма на тяхната дейност възникват всички патологии, които пречат на оросяването на сърдечния мускул. Много често атеросклерозата остава без симптоми дълго време, дори още от младежките години. Миокардиосклерозата е характерна за възрастните хора и се явява в резултат на атеросклеротични изменения в кръвоносните съдове.

* Ангина пекторис (стенокардия) е състояние, при което коронарните артерии са само частично блокирани, поради липса на достатъчно кръв и кислород. Понякога коронарната артерия може да се свие от 50 до 70 %. Често това се предизвиква от физически или емоционален стрес. Стенокардията е несъответствие между количеството кръв, което постъпва в сърцето и количеството, необходимо за неговата работа. Болката в сърдечната област е силна, стягаща и понякога рефлектира в рамото, ръката или слънчевия сплит. Дължи се на недостатъчно кръвоснабдяване на сърдечния мускул и на бедната на кислород кръв. Често причина за това са атеросклеротични изменения в кръвоносните съдове, намалената им еластичност, артрозни изменения в шийните прешлени, различни спазми и др. Среща се по-често при мъжете, отколкото при жените. Проявява се при физически усилия и е краткотрайна.

* Сърдечна невроза - среща се предимно при невротично болни с характерно сърцебиене и аритмия.

* Аритмия - в съвременната кардиология това е изменение на сърдения ритъм, който определя свиването на сърцето. Учестеният пулс над 90 удара/мин. в спокойно състояние се нарича тахикардия, бавният - под 60 удара/мин. - брадикардия, а прекалено силният - екстрасистулия. Аритмията може да бъде постоянна или епизодична. Причини за нарушения ритъм могат да бъдат: исхемичната болест, високото кръвно налягане, тиреотоксикоза (хиперфункция на щитовидната жлеза) за тахикардията или хипофункция за брадикардията, дихателна недостатъчност, липса на калий и магнезий в организма, приемане на различни медикаменти (противоастматични препарати, атропин), кофеин и други. Пулсът се влияе силно и от емоционалните преживявания и от някои патологични състояния на организма. Дори повишаване на температурата на въздуха само с един градус води до учестяване на пулса, при възрастните с 10-15 удара/мин., а при децата с 15-20 удара/мин.

* Инфаркт или инфаркт на миокарда се получава,когато една коронарна артерия е напълно блокирала и сърдечният мускул не получава нужното му количество кръв. Това e най-често срещаната и най-тежката форма на болест на сърцето. Болката може да е силна, режеща, стягаща и продължителна. Да се локализира в гръдната кост, да се разпространи в лявото рамо, ръка и лявата плешка. Дори може да се появи и в горната част на корема. Често се съпровожда с повишена възбуда и повръщане. Ако времето, през което миокардът не е получавал кръв е не повече от 30-40 минути, тромбът може да се разтвори самостоятелно и увреждането на миокарда е малко. Именно това се разбира под микроинфаркт.

Най-важното при поява на един или няколко признаци на сърдечно-съдови заболявания е незабавно да се потърси лекарска помощ.

За ранна профилактика и предпазване от сърдечно­съдовите заболявания, древната източна медицина ни препоръчва:

ТЕХНИКИ:

* Още докато сте в леглото, масажирайте китките на ръцете си в продължение на няколко минути

* Потривайте дланите си една в друга няколко минути -желателно е това да го правите целия ден през един-два часа

* Притискайте очите си с долната повърхност на дланите в продължение на 1 -2 минути

* Не ставайте рязко от леглото сутрин, особено при събуждане с будилник

* След като сте станали, направете няколко дихателни техники по ваш избор с дълбоко вдишване, задържане, издишване и пак задържане

* Направете 5-6 кръга (махове) с ръцете си

* Масажирайте с въртеливи движения с дясната си ръка, като започнете от лявата страна на гърдите към дясната 9-10 пъти

* Гледайте вещи и предмети със зелен цвят

* Никога не се подлагайте на резки температурни колебания, като излизате от топло на студено, особено при ползване на горещ душ, сауна и др.

* Увеличете физическата активност и умерените разходки

* Преустановете тютюнопушенето, нормализирайте телесното си тегло, ако имате диабет или високо кръвно налягане -започнете да ги лекувате


Дик Дерик

Няма коментари:

Публикуване на коментар