вторник, 30 май 2017 г.

Фестивал на слънчогледа


Зама е град разположен в областта Канагава, Япония, известна със своите слънчогледови полета. Всяка година през лятото, когато слънчогледите цъфтят, се организира колоритен и живописен  Фестивал на слънчогледите (на японски Himawari Matsuri). 

По време на фестивала посетителите могат да се насладят на музика и развлечения, вкусна храна и да си купят пресни продукти от фермите. На фестивала се продават различни слънчогледови продукти от семки до бира и макаронени изделия.


Слънчогледовите листа се използват за фураж на едър рогат добитък, а влакнестите стъбла служат за производство на хартия. 

Интересен и малко известен факт е използването на слънчогледа за премахването на тежки метали от почвата из засегнатите територии около избухналата ядрена централа в Чернобил през 1986 г. Същото бе направено и след ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г., където доброволци и активисти засяха слънчоглед, за да обеззаразят радиоактивната почва. (Amusing Planet)

Лечебните качества на слънчогледовото растение са много. Ще ви дадем три рецепти, в които се използват различни части от него.

Листа. Когато листата достигат размер 6-8 сантиметра се берат и изсушават на сянка. После се стриват на прах. Това е идеално средство за почистване на сърдечно-съдовата система. Може да се добавя по половин супена лъжица в кафето или чая в продължение на една седмица. После се прави почивка от една седмица и се повтаря отново. През годината могат да се проведат 4 такива курса.

Венчелистчета. Напълнете стъклен буркан със слънчогледови венчелистчета. Залейте ги с ракия или водка и поставете на топло и тъмно място. Тинктурата ще бъде готова когато придобие кафяв и мазен вид. Тогава можете да я прецедите. Това е много добро средство за лечение на настинки. Възрастните могат да вземат по една супена лъжица три пъти на ден 20 минути преди хранене. Деца 5-14 г. - една малка лъжичка няколко пъти на ден 10 минути преди хранене. Тинктура има силен ефект, затова не бива да се взема повече 3 дни! След известно време  лечението може да се повтори.

Семена. Суровите семена нормализират кръвното налягане и предотвратяват образуването на склеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Половин килограм слънчогледови семена се варят в 2 литра вода на тих огън в продължение на 2 часа. След като изстине се прецежда и количеството се изпива постепенно в продължение на един ден. Приема се две седмици и се прави почивка от 5 дни. Курсът се повтаря докато почувствате подобрение.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! А тук сме приготвили още няколко интересни неща за Вас:


Няма коментари:

Публикуване на коментар