четвъртък, 13 юли 2017 г.

Поддържане на здрава лимфна система


Лимфната система е в основата за очистване на междуклетъчните
пространства и част от имунната ни система. Нейната функция е да
филтрира кръвта, да произвежда бели кръвни телца, които са защита срещу болести, да върне протеина към сърдечно- съдовата система. Лимфната система включва далак, тимус, апендикс, сливици, лимфни възли и съдове, лимфна тъкан. Когато лимфата преминава през лимфните възли и далака, остарелите клетки, бактериалните агенти и други чужди субстанции, попаднали в тялото, се отделят и изхвърлят. Пречистената лимфа се връща наново в лимфната система.

Задръстването на лимфната система води до много болести, като алергии, синузит, артрит, рак, колит, лупус (вълчанка), напълняване и кожни проблеми. Също така може да бъде причина за образуване на отоци, липса на енергия, запек, запушени синуси, болки в кръста, болки по цялото тяло и чувство за слабост, вялост. Приемането на зелени листни зеленчуци, като кресон, стъбла от целина, бамя и ябълки спомагат за здравословното функциониране на лимфната система. Скачане на батут, скачане на въже или на място, сауна, парни бани, вана с английска сол и масаж съдействат за подобряване работата на лимфната система. 

Цеанотус (Ceanothus americanus), известна още като червен корен е една от най добрите билки за стимулиране на лимфата, разпространението и оттичането й, както и вътрешно флуидната циркулация. Използва се при подути лимфни възли, увеличени сливици, възпалено гърло, хипертрофия (разширяване) и остро възпаление на далака. Действа противовъзпалително на черния дроб и далака; стимулира имунната реакция при инфекции; стимулира слънчевия сплит; повишава ефективността на структурните тъкани; укрепва всички части на лимфната система. Използва се също при катар (възпаление на слизестата ципа) и мукоза.

Най-добрия начин да се използва е във вид на тинктура по 30 капки, три пъти на ден, 1 час преди хранене.

Червеният корен (Цеанотус) е горчива, тръпчива, почистваща билка, която традиционно се използва за подпомагане и стимулиране на лимфната система. Смята се, че има силно влияние върху лимфната система, подпомага дренажа на лимфните възли, както и увеличава способността да изхвърля отпадъчните тъкани далеч от заразените места. Доказано е, че стимулира пренасянето на хранителни вещества от капилярите в лимфата и като цяло стимулира дренажа на течности от претоварените зони. Има стягащо действие поради наличието на таниниза намаляване на необичайно маточно кръвотечение, кръвотечение от носа, хемороиди и диария. Свива не фиброзни кисти на гърдите, яйчниците и тестисите. Увеличава съсирването на кръвта.
Червеният корен намалява натоварването на черния дроб. Стимулира дренажа на течности от претоварените зони, прочиства черния дроб, намалява отрицателния ефект на мазнините и протеините в кръвта. Подобрява циркулацията на черния дроб и намалява уголемяването му. Действа отхрачващо и спомага за изхвърляне на храчките от белите дробове. Смята се, че разрежда слузта и спомага за изхвърлянето й т белите дробове и бронхите.

Червеният корен свива разширения далак и го облекчава особено при повишена температура. Смята се, че има противобактериални и противовирусни свойства.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си!


Няма коментари:

Публикуване на коментар