вторник, 8 януари 2019 г.

Вкусна лечебна супа за студено време


Отминаха празниците. Повеселихме се, попреядохме, не се наспахме достатъчно поради честите купони. Понапълняхме малко от традиционните празнични ястия и сладкишите. Може би и малко ни втръснаха. Днес температурите са още по-ниски и е подходящ повод да облечем хубавите пуловери и топлите клинове. Но може би след всичко това се чувстваме малко некомфортно, функцията на имунната ни система е малко отслабена и макар, че може да сме от късметлиите, на които не им се лепят лесно вирусите, имаме нужда от една топла витаминозна супа.

Ще ви предложим една супа, която е мощен имуностимулатор. Съдържа много витамини и минерали и естествени антибиотични съставки. За целта ви е необходим хубав пилешки бульон, направен от домашно пиле, сварено заедно с кожата, костите и мазнините му и едно голямо парче корен от джинджифил. Към бульона добавете моркови, праз, селъри и отново едно парче джинджифил, нарязан на дребни кубчета. Количеството на съставките определяте в зависимост от порциите, които искате да направите и гъстотата, която искате да постигнете. Важното е да спазите правилото 3х2х1. Това означава 3 части настъргани моркови, 2 части нарязан на ситно праз, 1 част селъри, нарязано на по-едро. А джинджифилът може да бъде от 3 до 5 см. в зависимост от личните ви предпочитания. Сложете всички продукти в бульона, добавете 1 чаена лъжичка куркума, морска сол на вкус и варете до омекване на зеленчуците, около 15-20 минути. Може да пасирате част от супата и да смесите с останалото количество, за да се получи по-плътна консистенция. Подправете с черен пипер и лимон на вкус. За тези, които искат супата да е по-засищаща може да добавят шепа ориз, заедно със зеленчуците. Оризът ще прибави допълнителни лечебни елементи за здравето на стомаха.

Ще споменем само за някои от полезните свойства на продуктите, които влизат в състава на супата и имат отношение към настинката и укрепване на имунната система.

1.   Използвайте непречистена естествена морска сол, която съдържа всичките си елементи и минерали и не е йодирана.Ако предпочитате хималайска сол имайте предвид, че колкото и полезна да е, при много хора тя предизвиква задържане на течности не по-малко от трапезната йодирана сол. Затова когато я използвате, внимавайте за този факт. Ако и при вас действа задържащо, заменете я с морска сол. Непреработената естествена сол е мощен детоксикатор и регулатор на всички физиологични процеси в нашия организъм.

2.   За да направите бульона може да използвате крилата с гръбчето, шийката, краката. Тези части съдържат по-малко месо, но повече кости, които ще обогатят бульона с повече колаген и после  ще ги изхвърлите без угризение. Варете на слаб огън 3-4 часа. Пилешкият бульон дължи противовъзпалителното си действие на разнообразието от витамини и хранителни вещества, които се съдържат в него.

3.   Джинджифилът убива острата и тежка миризма на пилето, затова е хубаво да го сложите докато се вари бульона. Джинджифилът има силно  отхрачващо действие. Помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип, стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища.

4.   Вместо селъри може да използвате листа от целина, но в по-малко количество, защото има по-силен аромат или парче настъргана грудка. Не забравяйте, че тя е важен елемент в лечебната супа, защото съдържа витамини от групата В, които действат успокоително на нервната система и подсилват мозъчната дейност.

5.   Празът пречиства устната кухина и носоглътката, предотвратява растежа на опасни бактерии и микроби, успокоява кашлицата, засилва имунитета.

6.   Морковите, освен че укрепват целия организъм, имат  антисептично, диуретично, противовъзпалително, обезболяващо действие.

7.   Куркумата е природно обезболяващо, противовъзпалително, антисептично средство, пречиства черния дроб от токсини.

8.   Лимоните съдържат огромно количество витамин C и флавоноиди, които унищожават инфекциите в организма и засилват имунната система.

9.   Особеният химичен състав на черния пипер, като горчивият гликозид пиперин, етеричното масло, скорбялата и витамините Е и С, го правят изключително полезен за човешкия организъм. Затова е много подходящ при настинка, кашлица и бронхит.

10.                  Не използвайте готови кубчета бульон, нито суха вегета. Те съдържат мононатриев глутамат, който макар че придава вкус, е много токсичен. Използвайте естествени подправки, за да получите превъзходен вкус на ястията. Експериментирайте, направете свое съчетание от подправки, което отговаря най-добре на вашия вкус.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! Ако искате да получавате всяка наша нова статия, регистрирайте се във формата, която се намира горния десен ъгъл. 

А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:


Един ден далече от
докторите и болестите
Акебия-аромат на
ванилия и шоколад
Глаукома и терапия HIFU
нов революционен метод


Няма коментари:

Публикуване на коментар