понеделник, 14 януари 2019 г.

Болест на Уилсън


По материали от: NaturalLivingCenter

Болестта на Уилсън е рядко наследствено заболяване, което причинява натрупване на мед в черния дроб, мозъка и други жизнено важни органи. При хора с болестта на Уилсън медта не се усвоява правилно и вместо това се натрупва и може да достигне животозастрашаващо ниво. Ако не се лекува, болестта на Уилсън е фатална. Когато се диагностицира рано, болестта на Уилсън се лекува лесно и много хора с това разстройство живеят нормален живот.

Болестта на Уилсън е автозомно-рецесивно генетично заболяване. Автозомно-рецесивни се наричат тези заболявания, които се проявяват при унаследяване на два увредени гена, по един от всеки родител. Ако бъде унаследен само един дефектен ген, тогава лицето става „носител“ на заболяването, но без проява на клинични признаци.

Медта е необходима за растежа, развитието и поддържането на костите, съединителната тъкан, мозъка, сърцето и много други органи на тялото. Медта участва в образуването на червени кръвни клетки, абсорбирането и оползотворяването на желязото, както и при синтеза и освобождаването на протеини и ензими. Тези ензими произвеждат клетъчна енергия и регулират нервното предаване, съсирването на кръвта и транспортирането на кислорода. Медта стимулира имунната система да се бори с инфекциите, да възстанови увредените тъкани и да подпомогне изцелението. Медта действа и като антиоксидант, като помага за неутрализирането на свободните радикали, които могат да причинят сериозни увреждания на клетките. Участва във функционирането на нервната система, в поддържането на баланса на други полезни метали в организма, като цинк и молибден, и други функции на тялото. Медта е естествена съставка в много храни. Тя обикновено присъства в богати на минерали храни като зеленчуци (картофи), бобови растения (боб и грах), ядки (фъстъци и пекани), зърна (пшеница и ръж), плодове (праскова и стафиди) и шоколад.

При хората с болестта на Уилсън медта започва да се натрупва в черния дроб веднага след раждането, но признаците и симптомите рядко се появяват преди пет или шестгодишна възраст, а понякога чак на 40-50 годишна възраст.

Най-характерният симптом на болестта на Уилсън е пръстенът на Kayser-Fleisher - ръждиво-кафяв пръстен около роговицата на окото, който може да се види най-добре с офталмологична  лампа. Повечето пациенти страдат о чернодробно заболяване, което се проявява в късна детска или ранна юношеска възраст като остър хепатит, чернодробна недостатъчност или прогресивно хронично чернодробно заболяване под формата на хроничен активен хепатит или цироза на черния дроб.

Други признаци и симптоми на чернодробна токсичност са: коремна болка и подуване; хронични сърбежи; тъмен цвят на урината; светли изпражнения; болки в ставите; кървави или черни изпражнения; хронична умора; гадене; загуба на апетит; омазнен черен дроб, фиброза, цироза и чернодробна недостатъчност (наречена фулминантна чернодробна недостатъчност).

В други случаи първите симптоми се появяват в зряла възраст и най-често включват неясен говор, затруднено преглъщане и слюноотделяне. Други симптоми могат да включват тремор на главата, ръцете или краката; нарушен мускулен тонус и продължителни мускулни контракции, които предизвикват необичайни пози, усукване и повтарящи се движения (дистония); и забавяне на движенията (брадикинезия). Индивидите могат също да изпитват тромавост (атаксия) и загуба на фини двигателни умения.

Една трета от пациентите с болест на Уилсън  изпитват и психични симптоми като рязко раздвояване на личността, странно и неподходящо поведение, депресия, придружена от мисли за самоубийство, невроза или психоза.
Болестта на Уилсън може да предизвика още остеопороза, сериозни инфекции и да увреди функцията на бъбреците. Но най-сериозните поражения са в черния дроб, които може да са толкова тежки, че само чернодробна трансплантация би могла да спаси пациента.

Конвенционалната медицина прилага за болестта на Уилсън лекарствена терапия, която цели да отстрани медта и да подпомогне по-нататъшното усвояване на минерала. След като лечението бъде поставено в ход, болестта спира развитието си и много от симптомите се подобряват. За други може да е необходимо по-дълго време, а трети да останат необратими. Ако не се лекува, болестта на Уилсън има фатален изход.

Ако разстройството се открие рано и се лекува по подходящ начин, човек с болестта на Уилсън обикновено може да се радва на добро здраве и нормален живот. Ако не се лекува, болестта на Уилсън може да причини тежки мозъчни увреждания, чернодробна недостатъчност и смърт. Заболяването изисква лечение през целия живот.

Алтернативната медицина има своя съществен принос при лечение на болестта на Уилсън. В следващата ни статия ще говорим за хранителния режим, хранителните добавки и продуктите, които съдържат най-голямо количество от тях и могат да окажат благоприятно въздействие върху това сериозно заболяване.

Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! Ако искате да получавате всяка наша нова статия, регистрирайте се във формата, която се намира горния десен ъгъл. 


А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:


Кистозна фиброза:
с какво трябва да се
съобразяват пациентите
при пътуване

Няма коментари:

Публикуване на коментар