петък, 25 януари 2019 г.

Ацетаминофен, най-популярното болкоуспокояващо, което уврежда психическото и емоционалното ни здраве

Нашите източници: NaturalNews, PsyBlog, NaturalHealth365

Макар, че го купуваме без рецепта, изглежда че ацетаминофенът е лекарство, което може да предизвика сериозни промени в нашия ум.

Изследователите са открили, че над 600 лекарства, съдържащи ацетаминофен, не само прикриват симптомите, но и предизвикват негативни емоции и пречат на хората да усещат положителни емоции, като радост например. Но повечето хора не знаят, че приемането на тези привидно безвредни лекарства може да повлияе на тяхното умствено и емоционално здраве. Има много други опасности, свързани с болкоуспокояващи, отпускани без рецепта, и тази нова находка потвърждава, че по-естествените и по-малко вредни методи за облекчаване на болката трябва да бъдат насърчавани от медицинската общност - дори ако това означава по-малка печалба за Big Pharma.

Според проучване, проведено в държавния унивеститет на Охайо, ацетаминофенът, познат като tylenol в Щатите и като paracetamol навсякъде по света, намалява емпатията (съчувствието) в хората.

Д-р Доминик Мишковски, който е един от авторите в проучването, казва:

„Откритията ни показват, че болката на останалите не ни се струва кой знае какво, след като сме взели ацетаминофен. Той намалява емпатията заедно с болката.”

Предишни изследвания също са доказвали, че лекарството може да намалява позитивните емоции на хората, които го приемат.
Д-р Болдуин Уей, съавтор в проучването, добавя:

„Не знаем защо ацетаминофенът дава такива ефекти, но е обезпокоително. Емпатията е важна. Ако сте в пререкание с партньора си и вземете ацетаминофен, според проучването, много по-малко ще осъзнавате защо сте наранили чувствата му.“

Изследователите са направили два експеримента. В първия експеримент са взели участие 80 студенти. На половината от тях е приложена доза от 1000 мг ацетаминофен, а на другата част плацебо. Един час след въздействието на лекарството, участниците в експеримента е трябвало да прочетат серия от истории за хора, които са пострадали по някакъв начин, и са били помолени да оценят болката им. Резултатите сочат, че участниците в експеримента, приели лекарството, са оценили много по-ниско нивото на болката, която са претърпели хората в историите.

Д-р Уей обяснява резултатите от експериментите, свързани със социалната болка, така:

„В този случай участниците имаха шанс да съчувстват на страданието на някого, за когото мислят, че преминава през социално болезнено преживяване. И отново, тези, приели ацетаминофен, показаха по-малко съчувствие. Не бяха толкова трогнати от наранените чувства на отхвърления човек.”

Във второто проучване са взели участие 114 души. Половината са получили доза 1000 мг. ацетаминофен, а останалата половина плацебо. Участниците са били подложени 2-4 секунди на шумове от машина между 75 и 105 децибела. След това е трябвало да оценят шумовете по скалата от 1 (изобщо не беше неприятно) до 10 (изключително неприятно). Резултатите са показали, че групата на ацетаминофен са оценили шумовете като по-малко неприятни и са изказали мнение, че шумовете ще бъдат по-малко дразнещи за другите хора. Групата на плацебо са оценили шумът като изключително дразнещ. (Проучването е публикувано в журнал Social Cognitive and Affective Neuroscience.)

Често използваните обезболяващи средства са свързани с дълъг списък от здравословни проблеми. Увреждане на черния дроб, нарушена мозъчна функция, повишен риск от инфаркт, пристрастяване и повишена болка, са само някои от страничните ефекти, от които може да страдате, като приемате лекарства за болка, независимо дали с рецепта или без.

И накрая, нека ви предложим няколко естествени алтернативи на тези  опасни лекарства. Витамин С, върбова кора, куркума, карамфил, магнезий, витамин В комплекс, акупунктура, акупресура, рефлексология и масаж, са само някои от тях.


Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! Ако искате да получавате всяка наша нова статия, регистрирайте се във формата, която се намира горния десен ъгъл.

А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:
Какво казват специалистите
за HIFU
Истината за шоколада
„със стевия“

Шест стъпки за
облекчаване на мигрената


Няма коментари:

Публикуване на коментар