сряда, 16 януари 2019 г.

Интелигентността на растенията


Автор: Sayer Ji, основател на Greenmedinfo.com

Научните изследвания разкриват растения, които могат да мислят, да избират и запомнят. Съвременната наука едва започва да се докосва до мъдростта на древните: растенията притежават чувство и елементарна форма на интелигентност.

Растенията са далеч по-интелигентни и способни, отколкото предполагаме. Едно провокативно изследване от 2010 г., публикувано в „Сигнализация и поведение на растенията“, предполага, че тъй като те не могат да избягат от стреса на околната среда по начина, който използват животните, те са разработили усъвършенствана, силно реагираща и динамична физиология, която включва информационни процеси като биологични квантове, клетъчна светлина, които могат да бъдат описани като форми на растителна интелигентност. Озаглавено Тайният живот на растенията: от паметта до интелигентносттапроучването подчертава една конкретна супер сила в растенията, която ги определя като интелигентни същества.

Според изследователите, растенията действително работят като биологично квантово изчислително устройство, което е способно да обработва квантова информация, кодирана в интензитета на светлината и нейната енергия. Тази обработка на информация включва механизъм за обработка на запаметената информация. Например:

Растенията могат да съхраняват и използват информация от спектралния състав на светлината в продължение на няколко дни или повече, за да очакват промени, които могат да се появят в близко бъдеще в околната среда, например за предвиждане на патогенна атака.

Според изследването, растенията всъщност могат да мислят и да си спомнят. Освен това, те притежават не само механизъм за събиране и обработка на информация, но и за избор по на различни сценарии:

Различна група от хлоропласти и клетки в едно и също листо при еднаква постоянна и стабилна светлина, температура и относителна влажност, имат различно мнение "какво да правят" в такива условия и тестват различни сценарии за възможно бъдещо развитие.

Проучването предлага и обяснение защо растенията абсорбират повече светлинна енергия, отколкото е необходимо само за фотосинтезата:

Друг възможен отговор на горния въпрос е лекото обучение на младите наивни листа. Нека си представим, когато млади листа или цветя се появяват от растение, би било хубаво за това листо или цвете да знаят за условията, в които ще се появят. По-стари, по-опитни листа, които всъщност са аклиматизирани към външни условия, могат да тренират наивни изникващи млади листа с PEPS (фотоелектрофизиологична сигнализация) и клетъчни светлинни механизми. Това обяснява защо растенията притежават естествена способност да абсорбират повече светлинна енергия от тази, необходима за фотосинтетичното усвояване на CO2. Те се нуждаят от тази абсорбирана енергия в излишък за оптимизиране и обучение на светлината за аклиматизиране и имунна защита.

Авторите ни оставят с провокативен извод:

Нашите резултати показват, че растенията са интелигентни организми, способни да изпълняват един вид мисловен процес (разбира се като едновременно с това и нестресовите условия, способни да изпълняват няколко различни сценария на възможни бъдещи окончателни отговори) и способни да запомнят това обучение. Всъщност в тъмното, листата са в състояние не само да "видят" светлината, но също така и да си спомнят“ по различен начин своя спектрален състав и да използват тази информация за увеличаване на технаия Дарвинов фитнес (успех в оцеляването и размножаването).

Защо това откритие е важно?

Има много причини, поради които признаването на чувствителността и интелигентността на растенията може да има положителни последици за бъдещето на човечеството. От една страна, това ни помага да преодолеем господстващия светоглед, че нечовешките форми на живот са най-добре дефинирани в строго механистични термини (например: мозъкът секретира съзнанието, черния дроб секретира жлъчка и пр.) и че да им приписваме жизнена същност или съзнание е форма на магическо мислене…

Признавайки, че растенията, например, имат съзнание или че тяхното просто присъствие в нашата среда има лечебни ефекти, отново въвежда елемент на чудо и мистерия обратно в преживяването на естествения свят. Перфектен пример за това може да се намери в пеещите растения на свещената гора на Damanhur. Изследователите от Damanhur в средата на 70-те години съобщават, че използват обичайно оборудване за улавяне на електромагнитни промени на повърхността на листата и корените и превръщането им в звукови сигнали. Изследователите също така са забелязали, че растенията са се научили да контролират електрическите си реакции, показвайки, че имат известна елементарна осведоменост за музиката, която създават. За да научите повече, посетете уебсайта Damanhur project и гледайте следното видео:



Благодарим Ви, че бяхте с нас! Споделете статията с приятелите си! Ако искате да получавате всяка наша нова статия, регистрирайте се във формата, която се намира горния десен ъгъл. 

А тук сме приготвили още някои интересни неща за Вас:


Рак на панкреаса и терапия HIFU
Професия медицински физик
Имунотерапията промени
лечението на рака,
но тя не е чудодейна


Няма коментари:

Публикуване на коментар